Diverse plekken binnenstad aangepakt

Foto: Google Maps

De gele stenen die zorgen voor eenheid in de binnenstad, worden op sommige plekken door gebruik te glad. De stroefheid van de stenen worden door het gebruik aangetast. Daarom worden bij drie kruispunten in de binnenstad meer stenen ruwer gemaakt.

Drie kruispunten
Op drie kruispunten wordt, waar nodig, het eerder opgeruwde oppervlak uitgebreid, meldt de gemeente. Dit gebeurt door ze te stralen met stalen kogeltjes. Deze methode werd al eerder toegepast. Het gaat om de kruisingen Zuiderdiep/Ubbo Emmiusstraat en Zuiderdiep/Ypenmolendrift en de kruising Steentilstraat/Rademarkt.

Zwanestraat
In de Zwanestraat krijgen de gele stenen een vrijwel onzichtbare coating die ze stroever maakt. Hiervoor wordt een nieuwe methode uitgeprobeerd. De bestrating wordt na intensieve reiniging met een coating behandeld. Deze laag is nauwelijks te zien en levert stroevere stenen op. De komende jaren wordt het effect van deze behandeling gevolgd. Deze manier van stroever maken is misschien ook op andere plekken in de binnenstad toe te passen.

Voor de asfaltstraten in de binnenstad die de komende tijd ook bestraat worden met gele stenen, wordt naar een alternatieve steen gezocht.

Diepenring
Een aantal geasfalteerde straten binnen de Diepenring krijgen in de komende jaren ook bestrating met gele stenen. Voor deze uitbreiding van het gele stenen-gebied wordt gezocht naar een alternatieve gele steen, die aansluit bij de bestaande bestrating.

Vanaf de jaren negentig is de binnenstad geplaveid met de, inmiddels voor Groningen zo karakteristieke, gele steen. Deze zorgt voor een rustig en herkenbaar straatbeeld.

Kosten
Voor de aanvullende maatregelen om op diverse plekken in de binnenstad de gele stenen stroever te maken, is voor 2016 tot en met 2018 een bedrag gereserveerd van 175 duizend euro per jaar.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden