Oosterparkers ingeloot in de Coöperatieve Wijkraad

Foto: De Redactie

Vandaag, donderdag 19 oktober vindt de loting plaats voor de Coöperatieve Wijkraad in de Oosterparkwijk. In totaal 411 wijkbewoners horen binnenkort of ze ingeloot zijn voor deze nieuwe samenwerkingsvorm tussen de gemeente en bewoners.

Elf wijkbewoners krijgen een plek in de Coöperatieve Wijkraad zelf. Zij gaan samen met zes gemeenteraadsleden beslissingen nemen over onderwerpen in de wijk. De andere 400 krijgen een plek in het Wijkpanel. Daar kunnen ze regelmatig hun mening geven over de onderwerpen die op de agenda van de Wijkraad staan.

Het idee van de Coöperatieve Wijkraad is dat het gesprek over wijkzaken weer in de wijk, tussen bewoners onderling, gevoerd wordt. De gemeente Groningen wil daarmee meer zeggenschap naar de wijk brengen.

Uitslag

Wijkwethouder Roeland van der Schaaf gaat vanaf maandag 23 oktober persoonlijk bij de elf ingelote wijkbewoners langs om hun het nieuws te vertellen. De 400 wijkbewoners die ingeloot zijn voor het Wijkpanel krijgen begin volgende week een brief met meer informatie.

‘We Kunnen Los Borrel’ op 19 oktober

Donderdagavond is er een informatieve borrel om te vieren dat de Wijkraad binnenkort los gaat. De borrel is van 17.00 uur tot 19.00 uur, bij Het Werk aan de Paradijsvogelstraat 10 (tegenover Toentje).

Wijkbewoners kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar [email protected].

Experiment

De Oosterparkwijk in Groningen is de eerste wijk in Nederland die een Coöperatieve Wijkraad krijgt, geïnspireerd op een voorbeeld in Londen.

Het is een experiment en onderdeel van de Democratic Challenge van de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. Zij volgen het experiment met veel belangstelling.

Het experiment wordt ook gevolgd en onderzocht door de Rijksuniversiteit Groningen, Bureau Onderzoek en Statistiek en Intraval.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden