Groningen start werving deelnemers Bijstand op maat

Foto: De Redactie

In Groningen start het experiment ‘Bijstand op Maat’. Bijna negenduizend bijstandsgerechtigden ontvangen de komende weken een uitnodiging om mee te doen aan het experiment. Maximaal zevenhonderd mensen kunnen meedoen.

De gemeente onderzoekt samen met de Rijksuniversiteit Groningen wat het effect is van ontheffing van de arbeidsplicht, intensieve begeleiding, of meer bijverdienen.

Deelname is op basis van vrijwilligheid. De deelnemers krijgen minder verplichtingen en meer eigen regie binnen de bijstand. Een groep krijgt de vrijheid om één van deze drie mogelijkheden te kiezen. Daarnaast is er een controlegroep. In de brief staat voor welke groep iemand wordt uitgenodigd.

De komende maand zijn er bijeenkomsten waar mensen uitleg krijgen en zich kunnen aanmelden.

“Uniek aan het experiment in Groningen is dat er ook een groep is die zelf één van de drie mogelijkheden mag kiezen”, aldus Mattias Gijsbertsen, wethouder sociale zaken.

Deelnemers staan centraal

In het onderzoek wordt gekeken naar de effecten op uitstroom en werkaanvaarding en naar participatie in de bredere zin en het welzijn van deelnemers.

Om al tijdens het experiment te zien wat de effecten zijn, kunnen deelnemers vloggen en worden er symposia en bijeenkomsten georganiseerd waar de ervaringen van de deelnemers centraal staan.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden