Internationale studenten in voormalig COA-pand Van Swietenlaan

Foto: De Redactie

Een deel van de ongeveer drieduizend nieuwe internationale studenten in Groningen heeft moeite met het vinden van passende woonruimte. Het voormalige COA-locatie aan de Van Swietenlaan biedt vanaf vrijdag tijdelijke huisvesting aan honderd studenten.

Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Hanzehogeschool Groningen (Hanze) en gemeente Groningen hebben gezamenlijk de oplossing in deze vorm van tijdelijke huisvesting gevonden. “Met deze oplossing geven we de studenten de tijd om de komende weken een reguliere kamer of appartement in het bestaande aanbod te vinden”, melden de drie organisaties.

Locatie

De locatie Van Swietenlaan 23 biedt ruim voldoende gescheiden toiletten en douches, echter geen keukens. De 100 bedden zijn verdeeld over 1, 2- en 3-persoons kamers en krijgen allemaal een nieuwe boxspringmatras. De prijs is bewust laag gehouden: de studenten betalen 16 euro per persoon per nacht.

De tijdelijke huisvesting kan tot uiterlijk 31 oktober geboden worden.

Doorstroming

De afgelopen jaren zijn circa 4.000 nieuwe eenheden toegevoegd, sommige specifiek voor internationale studenten, zoals het recente project Upsilon van SSH aan de Zonnelaan met een capaciteit van 465 studenten. De komende jaren staan er nog enkele duizenden eenheden in de planning.

De onderwijsinstellingen en de gemeente zetten zo in op een permanente oplossing voor de huisvesting van internationale studenten. Daarbij is het belangrijk dat de doorstroming naar de bestaande particuliere kamermarkt ook op gang komt; dat wil zeggen dat reguliere studentenhuizen ruimte aan internationale studenten gaan bieden.

At home in Groningen

Internationale studenten zijn zelf verantwoordelijk voor het regelen van onderdak, maar het is voor hen lastig in een stad die ze niet kennen. Mede daarom is in juli 2017 de Engelstalige website At Home in Groningen gerealiseerd over studentenhuisvesting en leven in Groningen.

De site geeft een overzicht met kaart- en fotomateriaal, en gaat in de toekomst mogelijkheden bieden om particuliere betrouwbare aanbieders van kamers rechtstreeks op de website te plaatsen, dus ook van studentenhuizen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden