‘Dialoog tussen Ruimte en Verbeelding’ winnaar Kunstwerf Groningen in Ebbingekwartier

De prijswinnaars Ard de Vries en Donna van Milligen Bielke.
De prijswinnaars Ard de Vries en Donna van Milligen Bielke.
Foto: Gemeente Groningen

Met het structuurontwerp ‘Dialoog tussen Ruimte en Verbeelding’ hebben de Amsterdamse architecten Ard de Vries en Donna van Milligen Bielke de prijsvraag voor de Kunstwerf Groningen in het Ebbingekwartier gewonnen.

Dat hebben de wethouders Roeland van der Schaaf en Paul de Rook vrijdag bekendgemaakt. Het Amsterdamse duo was één van de vijf ontwerpteams die meedongen in de prijsvraag voor de Kunstwerf Groningen.

Kunstwerf Groningen

De Kunstwerf, het nieuw te bouwen cultuurgebouw in het Ebbingekwartier, gaat onderdak bieden aan dansgezelschap Guy & Roni, productiehuis De Steeg, jeugdtheater Het Houten Huis en De Noorderlingen, vooropleiding theater. Het ontwerp biedt een mooie centrale binnentuin, omringd door oefenruimten en werkplaatsen.

De winnaars van de prijsvraag omschrijven hun structuurschets als volgt: “In het plan staat niet de grote zaal maar de publieke ruimte centraal. De besloten binnentuin vormt het verbindend hoofdpodium dat omringt wordt het oefenruimten en werkplaatsen. De arcades vormen de theatergangen en de ontvangstruimtes flankeren de poorten, die naar de omsloten tuin leiden.”

“We wilden niet meteen bij de gevestigde namen uitkomen, maar juist veelbelovende jonge architecten een kans geven,” zegt wethouder Roeland van der Schaaf, “daarom hebben we voor deze prijsvraag gekozen.”

Overige ontwerpteams

CultuurCentrale van Thijs van Bijsterveldt, werkzaam bij Shift architecture urbanism uit Rotterdam eindigde op de tweede plaats, de derde plaats was voor Tegenpool voor de Machinefabriek van Sophie van Noten, werkzaam bij Van Besien van Noten Architecten uit Antwerpen. De gedeelde vierde plaats ging naar Drama Machine van Job Floris van het bureau Monadnock uit Rotterdam en Hortus Ludi van Alle Jan Mulder van het bureau Studiozwart Architecten uit Rotterdam.

De prijsvraag werd in februari van dit jaar opengesteld, waarop 107 bureaus zich inschreven. De jury beoordeelde op creativiteit, flexibiliteit, innovatie, duurzaamheid, haalbaarheid en interactie. Uiteindelijk selecteerde de jury 5 inzendingen, die doorgingen naar de tweede ronde.

Organisatie

De organisatie van de prijsvraag was in handen van Architectuur Lokaal, een onafhankelijk kenniscentrum voor cultureel opdrachtgeverschap. Architectuur Lokaal streeft naar een meer open en transparantere architectenselectie.

Het volledige juryrapport is te vinden op www.arch-lokaal.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen