Suikerunieterrein, Paddepoelsterbrug en stoepkrijttekeningen in raadscommissies

Foto: Jan Buurma

Vandaag, woensdag 17 mei zijn er twee extra vergaderingen van raadscommissies van de Groningse gemeenteraad vanwege het grote aantal vergaderstukken. Normaal vergadert een raadscommissie één maal in de maand ter voorbereiding op de gemeenteraadsvergadering van het eind van de maand. De commissies Beheer & Verkeer en Financiën en Veiligheid vergaderen woensdag daarom extra.

Suikerunieterrein

De maatregelen, beschreven in het concept-profiel Suikerunie, om geluidsoverlast bij evenementen op het Suikerunieterrein terug te dringen wordt besproken in de commissie Beheer & Verkeer. Het concept-locatieprofiel Suikerunieterrein zit in de inspraakprocedure. Hierin staat het karakter van dit evenemententerrein, de spelregels en de voorzieningen beschreven.

Paradigm Festival

Bij het Paradigm Festival met dance muziek in augustus vorig jaar waren er veel klachten over geluidsoverlast. De maatregelen uit het locatieprofiel moet nieuwe geluidsoverlast reduceren. Te denken valt aan geluidswallen, aangepaste programmering door ’s nachts alleen binnen te programmeren, minder buitenpodia, deze podia niet gelijk laten starten en minder uren met beats. Met de maatregelen zegt het college een balans te hebben gezocht tussen ruimte voor ondernemers en de leefbaarheid van omwonenden.

Fietsbeheer

Voor de aanpak om de 24 meest ‘energie slurpende’ gemeentelijke gebouwen op energielabel A te krijgen vraagt het college de gemeenteraad om een investering van 6,5 miljoen euro voor verduurzaming van deze gebouwen. De besparing op energiekosten is bijna tweehonderdvijftigduizend euro per jaar.

Paddepoelsterbrug

Ook de vervanging van de Paddepoelsterbrug over het Van Starkenborghkanaaal in het kader van de verbetering van de hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl komt aan de orde. Na inbreng van omwonenden en belanghebbenden is er een voorkeursvariant voor de nieuwe brug gekozen die honderd meter van de huidige brug ligt. Die brug heeft een doorvaarthoogte van drie meter. De daadwerkelijke bouw van de brug gebeurt waarschijnlijk tussen 2023 en 2025.

Stoepkrijttekeningen

In de raadscommissie Financiën & Veiligheid gaat het onder meer over de plannen om overbodige regels te schrappen uit de APVG, de Algemene plaatselijke verordening Groningen. De gemeenteraad heeft daar zelf om gevraagd. “Het doel is betere dienstverlening door de overheid: transparanter, doelmatiger en doeltreffender en sneller”, aldus B & W. Een voorbeeld is het afschaffen van het verbod op stoepkrijttekeningen op straat en het verbod om ijs kapot te maken. Verder bespreekt de commissie de stand van zaken de rond de outsourcing van de ICT, een bezuinigingsmaatregel van B&W.

LHBTI’s

Verder worden de uitkomsten van onderzoeken naar geweld en discriminatie tegen Groningse LHBTI’s (lesbiennes, homoseksuelen, bioseksuelen, transgenders en interseksuelen) besproken. Aanleiding was mishandeling en discriminatie van twee lesbische vrouwen in de Oosterstraat.

Uit één onderzoek kwam dat bijna één op de drie LHBTI’s te maken heeft gehad met een voorval van discriminatie. “Het lijkt verantwoord om te stellen dat het geweldsvoorval in de Oosterstraat niet op zichzelf staat”, aldus B&W. Samen met betrokken partners als politie, Discriminatie Meldpunt Groningen en COC Groningen en Drenthe gaat de gemeente maatregelen inzetten om de veiligheidsgevoelens en meldingsbereidheid van LHBTI’s in Groningen te vergroten.
Deze extra vergaderingen in de oude raadzaal van het stadhuis op de Grote Markt zijn openbaar en dus vrij toegankelijk. Via groningen.raadsinformatie.nl zijn deze vergaderingen ook live te volgen en achteraf terug te zien via Uitzending Gemist.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen