Groningen krijgt kinderburgemeester

Foto: Gemeente Groningen

Vanaf september heeft Groningen een eigen kinderburgemeester. De gemeente wil kinderen hiermee een duidelijkere stem geven en ze stimuleren om na te denken en mee te praten over wat zij belangrijk vinden in de stad.

De kinderburgemeester vergezelt burgemeester Den Oudsten en wethouder Gijsbertsen tijdens representatieve taken en organiseert ook eigen activiteiten. Daarnaast verricht de kinderburgemeester ook ceremoniƫle taken bijvoorbeeld tijdens openingen.

Wethouder jeugdbeleid Mattias Gijsbertsen: “We hopen dat kinderen en jongeren meer dan tot nu toe, hun kennis en creativiteit kunnen inbrengen”.

“Ik vind het belangrijk dat we meer met jongeren praten in plaats van over ze praten. Doel is ervoor te zorgen dat het jongerenbeleid in de stad beter aansluit bij de doelgroep. Met de kinderburgemeester, het jongerenpanel, de jongerenombudsman en andere activiteiten hebben we nu diverse mogelijkheden daarvoor”, aldus de wethouder.

Uitnodiging

Basisschoolleerlingen in groep 6 en 7 krijgen binnenkort een uitnodiging om te solliciteren op de functie van kinderburgemeester. In april kiest een deskundige jury de kandidaten die een korte verkiezingscampagne gaan voeren.

Stemmen

Inwoners van de stad kunnen vervolgens in mei 2017 stemmen voor de eerste kinderburgemeester van Groningen. De benoeming loopt gelijk met schooljaar: van september 2017 tot september 2018.

Jongerenparticipatie

Naast de kinderburgemeester start de gemeente Groningen binnenkort ook met een jongerenpanel waarin jongeren onderzoeksvragen van de gemeente gaan beantwoorden.

Op dit moment wordt er ook geworven voor een jongerenombudsman. Daarnaast wordt er met verschillende partners gesproken over andere manieren om jongerenparticipatie te vergroten.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden