Groningen tekent Green Deal ‘Aardgasloze wijken’

Ondertekening overeenkomst Green Deal 'Aardgasloze wijken'
Foto: Gemeente Groningen

Minister Kamp van Economische Zaken bezocht maandag samen met wethouder Gijsbertsen diverse projecten, die een bijdrage leveren aan de ambitie van Groningen om in 2035 aardgasloos te zijn.

De afspraken zijn vastgelegd in de Green Deal om deze ambitie te bereiken. Hierin staan afspraken tussen het Rijk, gemeenten en provincies, waarmee nieuwe duurzame initiatieven de ruimte krijgen en knellende wet- en regelgeving kan worden opgespoord en aangepakt.

De Green Deal wordt op 8 maart formeel getekend.

Groningen is landelijke voorloper

Wethouder Gijsbertsen: “De stad loopt met de ambitie om in 2035 energieneutraal te zijn voorop in Nederland. Dat levert ook veel kennis op waar de rest van het land van kan profiteren”.

“Bovendien helpen we het Rijk om de nationale doelstellingen op dit terrein te realiseren. De stad en regio voelen de urgentie om ‘van het gas af’ te willen en pakken dit voortvarend op. Maar het Rijk heeft hier ook een verantwoordelijkheid.”

De stad en Provincie Groningen hebben de handen ineen geslagen om samen met de kennisinstellingen, bedrijven, inwoners en andere overheden de overgang naar duurzame energie in de stad en regio tot een succes te maken. Daarvoor zet de stad extra stappen met warmteopslag, nieuwe energienetwerken en nieuwe regelgeving.

Urgentie

Als gevolg van de aardbevingsproblematiek is de urgentie van aardgasloos sterk aanwezig in deze regio. Groningen is in 2035 een aardgasloze gemeente, waarbij gasgestookte haarden en Cv-ketels tot het verleden behoren.

De komende decennia zal steeds meer van onze warmte komen van aardwarmte (geothermie), slimme warmtenetten, warmtepompen en groengas.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden