Lilian Zielstra nieuwe stadsdichter van Groningen

Foto: Publiek Domein

Lilian Zielstra is de nieuwe stadsdichter van Groningen voor de komende twee jaar.

Burgemeester Peter den Oudsten maakte dat zaterdagavond bekend tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Nieuwe Kerk. Ze volgt Kasper Peters op als stadsdichter.

Poëzie met humor

Zielstra (1991) werd door een jury gekozen uit acht geanonimiseerde aanmeldingen.

‘Lilian Zielstra schrijft heldere, toegankelijke poëzie met humor en onverwachte wendingen. Zij is een goede observator die op een nieuwe, speelse manier naar de dagelijkse werkelijkheid kijkt. Haar poëzie is niet alleen toegankelijk maar heeft zeker ook literaire kwaliteit. De jury is er van overtuigd dat Lilian met haar frisse blik en enthousiasme een breed publiek voor zich kan winnen’, volgens de jury.

De nieuwe stadsdichter ontvangt een vergoeding van 5.000 euro per jaar en moet hiervoor minimaal zes stadsgedichten per jaar maken.

Sociale media

Als stadsdichter wil Lilian Zielstra goed zichtbaar zijn door een actieve rol te spelen in de sociale media, met een eigen website, een Facebookpagina, een digitale agenda en een blog.

Ze wil zich ook richten op een in haar ogen vergeten doelgroep: de senioren. Samen met andere Groningse dichters wil ze een poëzietour starten onder de projectnaam ‘Dichten met oma’.

De verkiezing van de stadsdichter vindt om de twee jaar plaats en is bedoeld om de dichtkunst op een toegankelijke wijze onder de aandacht van alle Stadjers te brengen.

Wisseltrofee

Voor de tweede keer is er ook een wisseltrofee aan het stadsdichterschap verbonden, een gegraveerde plaquette met op de achterkant de namen van alle stadsdichters tot nu toe en op de voorkant ‘Stadsdichter van Groningen’ inclusief het stadswapen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden