Afvalwijzer 2017 deze week in de bus

De afvalwijzer voor 2017 valt deze week in de bus bij alle huishoudens in de stad Groningen. De terugkeer van deze afvalwijzer is op verzoek van veel Stadjers die het handig vinden om dit overzicht ook op papier te kunnen raadplegen.

De afvalwijzer geeft, op papier en online, per adres een overzicht van de momenten waarop textiel, kapotte elektrische apparaten en papier aan huis worden opgehaald. En wanneer klein chemisch afval in de buurt kan worden ingeleverd, meldt de gemeente.

Afvalinzameling

Voor huishoudens met een groene en grijze container staat in de afvalwijzer wanneer deze worden geleegd. De verspreiding van de afvalwijzer markeert de start van een periode waarin de gemeente met de slogan ‘Haal alles uit je afval!’ aandacht vraagt voor het zoveel mogelijk gescheiden aanleveren van afval.

Haal alles uit je afval!

Dat is de slogan waarmee de gemeente de komende tijd aandacht vraagt voor het zoveel mogelijk apart inleveren van afval. Wethouder Joost van Keulen gaf maandagmorgen samen met Jens (11) en Ruben (12) het startsein voor deze campagne. Gezamenlijk gooiden ze kerstbomen in een vuilnisauto. De kerstbomen die de gemeente de eerste twee weken van het nieuwe jaar inzamelt, worden omgezet in compost en groene stroom.

Elektrische apparaten aan de weg

In de afvalwijzer staat wanneer papier en textiel aan huis wordt opgehaald. Nieuw is dat de rode zak voor textiel nu vaker wordt uitgedeeld. Dat was vier keer per jaar. Nu kunnen bewoners tien keer per jaar oude en kapotte (wel schone) kleding en schoenen in de rode zak doen.

Ook mogen overal in de stad nu kapotte elektrische apparaten meegegeven worden bij de rode zak. Dat is nieuw.

Plastic ook opnieuw gebruikt

Papier, textiel, glas en klein chemisch afval zijn voorbeelden van afvalsoorten die opnieuw kunnen worden gebruikt als ze apart worden ingeleverd. Ook plastic wordt hergebruikt, maar dit wordt pas achteraf, in de afvalscheidingsfabriek, uit het afval gehaald. Dit doet de gemeente Groningen zo omdat het goedkoper is en de infrastructuur in met name de binnenstad het nauwelijks toelaat om daar nog extra voorzieningen voor plasticinzameling te plaatsen.

Online

De afvalwijzer is ook online te raadplegen via groningen.nl/afvalwijzer. Alle informatie over afvalinzameling in Groningen is te raadplegen op gemeente.groningen.nl/afval.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden