Mislukken bed bad brood-akkoord betekent terug naar af

Foto: De Redactie

De gemeente Groningen is teleurgesteld dat het overleg tussen gemeenten en Rijk over het bed bad brood-akkoord mislukt is.

De gezamenlijke gemeenten dachten dat een akkoord binnen handbereik leek, maar de deur wordt nu hard dicht gegooid door de staatssecretaris, aldus wethouder Ton Schroor van de gemeente Groningen.

In de gemeente Groningen verblijven 200 asielzoekers die geen recht meer hebben op opvang, in een zogenaamde B4-voorziening: bed, bad, brood en begeleiding. In de praktijk blijkt hier het succes van deze benadering.

Volgens wethouder Schroor mag en kan dit onderwerp niet langer op de onderhandelingstafel blijven liggen. ‘Het is wat mij betreft geen discussie tussen politiek links en rechts. We moet staan voor een humane oplossing. In Groningen hoeft niemand onder een brug te slapen.’, aldus de wethouder.

Vervolg

Ondanks het ontbreken van een akkoord gaat de gemeente Groningen wat de wethouder betreft door met de huidige bed, bad, brood-opvang in de stad inclusief de recent aangekondigde uitbreiding met aparte units.

Schroor: ‘De staatssecretaris kondigt maatregelen aan die onze succesvolle aanpak kunnen frustreren. Dat is onacceptabel. Ik kan me voorstellen dat we in gezamenlijkheid de komende maanden kijken, wellicht door een onafhankelijke commissie van wijze mensen, hoe we wel een oplossing kunnen vinden.’

Tweede Kamer

De gemeente Groningen voelt zich gesteund door de inzet van de VNG tijdens de onderhandelingen. Schroor: ‘Ik hoop dat de Tweede Kamer het met mij eens is dat er nu echt een akkoord moet komen. En duidelijk standpunt vanuit de Kamer kan het tij wellicht keren.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen