Tijdcapsule onder windroos Grote Markt wordt maandag tijdelijk verplaatst

Foto: De Redactie

De tijdcapsule uit de windroos midden op de Grote Markt wordt maandag verplaatst. De tijdcapsule wordt tijdelijk overgebracht naar een vitrine in de hal van het Stadhuis, totdat deze weer terug in de grond kan op de vernieuwde Grote Markt.

In 1995 werd de tijdcapsule twee meter onder de karakteristieke windroos geplaatst op de Grote Markt. Het was een initiatief van kunstenaar Wouter Dijk om ter ere van de vijftigjarige herdenking van de bevrijding in Nederland. In de tijdcapsule zitten microfilms met boodschappen van Stadjers aan hun toekomstige stadsgenoten.

Initiatiefnemer Wouter Dijk, die destijds bij het in de grond plaatsen van de tijdscapsule was, haalt de tijdscapsule uit de grond samen met wethouders Wijnja en Van Niejenhuis.

De opgraving is nodig voor de verbouwing van het marktplein. De tijdcapsule blijft al die tijd gesloten. Na de verbouwing wordt de tijdcapsule weer onder de windroos geplaatst.
De windroos, ontworpen door stadsarchitect Siebe Jan Bouma werd in 1926 geplaatst in het midden op het plein voor het Stadhuis, maar krijgt na de herinrichting een andere plek. De windroos gaat naar de oostkant van de Grote Markt en komt terug als zitelement. Daaronder wordt de koker weer twee meter onder de grond geplaatst.

De opgraving van de tijdscapsule gebeurt maandagmiddag om 14.00 uur.

Voor meer informatie over de herinrichting van de Grote Markt: ruimtevoorjou.groningen.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen