Schenking schilderij van Egbert Modderman ter ere van opening vernieuwde Stadhuis

Foto: Gemeente Groningen

Ter gelegenheid van de opening van het vernieuwde Stadhuis heeft het college van B&W van de gemeente Groningen een nieuw schilderij van de hand van schilder Egbert Modderman geschonken. Het schilderij draagt de titel ‘Hermes en Athena in Groningen’.

Het is een klassieke ode aan Groningen: ondernemingsgeest, cultuur en wetenschap én saamhorigheid zijn op eigentijdse wijze samengebald in een schilderij vol symboliek. Woensdag werd het schilderij onthuld door burgemeester Koen Schuiling en oud-wethouder Roeland van der Schaaf.

Egbert Modderman (Heerenveen, 1989) maakte het schilderij in opdracht van de gemeente Groningen. Het schilderij van 4 x 1.50 meter is in het vernieuwde stadhuis opgehangen bij de entree van de nieuwe Raadzaal.

Tegen de achtergrond van de Groningse kleuren wit en groen zijn op eigentijdse wijze Griekse goden van weleer afgebeeld. In het midden Athena (de godin van de wijsheid) en Hermes (de god van de handel). Ze zijn hier in het Stadhuis zojuist een partnerschap aangegaan. Een dergelijke afbeelding van beide goden heet al sinds de klassieke oudheid een Hermathena en is sindsdien in de kunstgeschiedenis vaak als thema voorbij gekomen.

Het is ‘hoe dan ook de sleutel van het succes van Groningen: de samensmelting van de ondernemingsgeest (Hanzestad, industrie, handel) en het hoogwaardige onderwijs dat aan de vele kennisinstellingen wordt gegeven”, aldus de gemeente. “Beiden hebben ze voor een groot deel de identiteit van Groningen bepaald”.

Hermes en Athena worden geflankeerd door hun getuigen. Links is Artemis (de godin van de nacht) te zien en haar metgezel Callisto. En rechts Apollo (de god van de dag) en zijn geliefde Hyakinthos. “Eigenlijk zien we zo drie versies van een gelukkig partnerschap, zoals ze dag in dag uit nog steeds in Groningen worden gesloten”.

Het aan de stad geschonken schilderij past in een traditie die al meer dan een eeuw oud is. Bij belangrijke gebeurtenissen zijn eerder in opdracht van de gemeente kunstwerken, zoals schilderijen van Otto Eerelman en tal van werken van De Ploeg gemaakt, die sindsdien deel uitmaken van de rijke eigen collectie.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen