Installatie wethouders van nieuw college van burgemeester en wethouders woensdag

Foto: © Henk Tammens/ via Gemeente Groningen

De wethouders van het nieuwe college van burgemeester en wethouders (B&W) van de gemeente Groningen worden deze woensdag geïnstalleerd tijdens de raadsvergadering.

De wethouders in het nieuwe college zijn Mirjam Wijnja (GroenLinks), Carine Bloemhoff (PvdA), Eelco Eikenaar (SP), Inge Jongman (ChristenUnie), Philip Broeksma (GroenLinks), Rik van Niejenhuis (PvdA) en Manouska Molema (GroenLinks). De installatie van Kirsten de Wrede als wethouder is vanwege ziekte volgende week woensdag 6 juli.

De vergadering begint om 17.00 uur met het afscheid van drie huidige wethouders die niet terugkeren in het nieuwe college van B&W: Glimina Chakor (GroenLinks), Isabelle Diks (GroenLinks) en Berndt Benjamins (D66). De wethouders Carine Bloemhoff, Philip Broeksma en Inge Jongman keren terug in het nieuwe college.

Ook vindt het debat plaats over het coalitieakkoord ‘Het begint in Groningen. Voor wat echt van waarde is’ van de coalitiepartijen GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, SP en ChristenUnie. Na de pauze volgt het debat tussen de twaalf politieke partijen in de gemeenteraad over het coalitieakkoord. Aan het eind van de vergadering is de installatie van de wethouders van het nieuwe college.

Installatie raadsleden

Omdat een aantal raadsleden ‘doorschuift’ naar het college, wordt hun plaats in de raad opgevuld. Dat betekent dat Rita Pestman en Irene Huitema voor de PvdA, Peter Rebergen voor de ChristenUnie en Peter Swart (tijdelijk) voor GroenLinks als raadslid worden geïnstalleerd. Later volgen de installatie van Tim van de Vendel (GroenLinks) en Bart Hekkema (Partij voor de Dieren). De installatie van de nieuwe wethouders is live te volgen via de livestream op de website van de gemeenteraad: gemeenteraad.groningen.nl

Afscheid wethouders

Voorafgaand aan het afscheid van wethouders, de bespreking van het coalitieakkoord en de installatie van de nieuwe wethouders zijn er eerder op de dag al een aantal bijeenkomsten van de raad geweest. In deze sessies bespreken raadsleden de verschillenden onderdelen van de zogeheten Gemeenterekening over 2021.

Gemeenterekening

De Gemeenterekening gaat over: Wat heeft het gemeentelijke beleid in 2021 opgeleverd? En wat zijn de uitgaven ten opzichte van de begroting? Het college maakt de Gemeenterekening en legt hiermee verantwoording af aan de gemeenteraad. Met de bespreking van de jaarrekening geeft de raad mede invulling aan z’n controlerende taak. Op 6 juli komt de Gemeenterekening terug in de gemeenteraadsvergadering om te worden vastgesteld.

In een aantal raadssessies staan verschillende onderdelen uit de Gemeenterekening op de agenda: Sociaal, Ruimtelijk, Algemeen/Financiën en op 6 juli is de bijeenkomst over Veiligheid. Deze sessies zijn live te volgen. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeenteraad

Lees ook: GroenLinks, PvdA, PvdD, SP en ChristenUnie presenteren coalitieakkoord: “Het begint in Groningen: voor wat echt van waarde is”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen