Groningen bevriest nieuwe vestigingen voor flitsbezorgdiensten

Foto: Pixabay

De gemeenteraad heeft besloten om per direct een vestigingsverbod voor nieuwe ‘darkstores’ voor flitsbezorging in te stellen. Dat maakte wethouder Roeland van der Schaaf vrijdagochtend bekend.

Darkstores zijn locaties van waaruit flitsbezorgdiensten online bestelde boodschappen per fietskoerier bezorgen. Flitsbezorging is populair in Groningen en voorziet in een behoefte, maar zorgt volgens de gemeente ook voor overlast en onveiligheid in winkelgebieden. Wethouder Roeland van der Schaaf: ’de ontwikkeling van flitsbezorgdiensten gaat snel en voorziet in een behoefte van de consument. Met het vestigingsverbod hebben we een middel in handen om waar nodig de rem erop te zetten om de binnenstad leefbaar en toegankelijk te houden.’

Geparkeerde voertuigen en dichte etalages doen bovendien afbreuk aan de aantrekkelijkheid van de omgeving. Omdat de bestemmingsplannen op dit moment onvoldoende mogelijkheden bieden om de vestiging van darkstores te reguleren en de negatieve effecten te beperken, heeft de gemeenteraad een voorbereidingsbesluit genomen. Dit om komend jaar zorgvuldig in de bestemmingsplannen vast te kunnen leggen waar en onder welke voorwaarden een flitsbezorgdienst vanuit een darkstore zich kan vestigen. Tot die tijd kunnen zich in de gemeente Groningen geen nieuwe darkstores voor flitsbezorging vestigen.

Rem op aantal supermarkten binnenstad

De betere inpassing van darkstores voor flitsbezorging past in het streven van de gemeente om de openbare ruimte aantrekkelijk en toegankelijk te houden en om overlast voor bewoners, bezoekers en ondernemers tegen te gaan. Om dezelfde redenen heeft de gemeenteraad ook ingestemd met een rem op de vestiging van nieuwe supermarkten in de binnenstad van Groningen. De gemeenteraad heeft ook hiervoor een voorbereidingsbesluit genomen, zodat er een jaar de tijd is om nieuwe beleidsregels voor de vestiging van supermarkten in de binnenstad op te stellen.

Aanpassing APV

Daarnaast wil de gemeente de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) aanpassen om regels te bepalen om de overlast van geparkeerde fietsen, scooters en cargobikes tegen te gaan in het openbaar winkelgebied. Dit voorstel wordt zo snel mogelijk voorgelegd aan de gemeenteraad.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen