Groningen doet opnieuw mee aan het NK Tegelwippen

Archief de Redactie.
Foto: Gemeente Groningen

De gemeente Groningen doet net als vorig jaar opnieuw mee aan het NK Tegelwippen. Het doel is zoveel mogelijk tegels vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen.

Dit jaar doen zeker 100 Nederlandse gemeenten mee aan het jaarlijkse NK Tegelwippen. Het kampioenschap draait niet alleen om rivaliteit, maar heeft een hoger doel. Zo kan Groningen zich namelijk beter aanpassen aan klimaatverandering.

Te weinig groen

Meer dan de helft van de buurten en wijken is ‘versteend’. Veel groen is juist belangrijk bij extremer weer. Zo kan regen sneller de grond in waardoor overstromingen worden voorkomen en droogte wordt tegen gegaan en zorgt groen voor verkoeling tijdens de steeds warmere zomers. Wanneer geveltuinen, bloemperken en tuinen beplanting hebben in plaats van stenen, ontstaat er een betere afwatering, een lagere temperatuur tijdens hittegolven en meer biodiversiteit.

De gemeente die de meeste tegels per 1000 inwoners wipt, wint de Gouden Tegel. De gemeente draagt al bij aan vergroening van openbare ruimtes door de actie Steenbreek. Vorig jaar nam Groningen het op tegen Leeuwarden. Dat onderlinge duel met de Friezen werd glorieus gewonnen door Groningen. Op de ranglijst van alle gemeenten in Nederland eindigde Groningen met 48.300 gewipte tegels op plaats 21. Dit jaar daagt Groningen geen andere stad uit, maar gaat wel door met de tegeltaxi.

Meedoen

Vanaf 26 april kan iedere individuele inwoner van Groningen meedoen. Meld de verwijderde tegels aan via www.nk-tegelwippen.nl inclusief een foto van het resultaat als bewijsmateriaal. Deze tegels worden dan automatisch meegeteld in de tegelstand die centraal wordt bijgehouden en regelmatig gedeeld.

De tegeltaxi van de gemeente kan de tegels ophalen. Kijk wanneer de tegeltaxi door de wijk rijdt, check de voorwaarden en meld de tegels aan bij groningenklimaatbestendig.nl/aanmelding-tegeltaxi/. Heb je 20 m2 of meer aan tegels, maak dan gebruik van de klimaatsubsidie.

Inwoners van de gemeente Groningen kunnen meedoen aan de wedstrijd tot 31 oktober 2022.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen