Buurtpreventieteam Vinkhuizen presenteert zich op 19 maart

Foto: Google Maps

Buurtpreventieteam Vinkhuizen presenteert zich zaterdag 19 maart aan de wijk. Bewoners van de wijk Vinkhuizen hebben het buurtpreventieteam opgericht.

Meehelpen om de leefbaarheid en veiligheid in de eigen buurt te vergroten is waar het om gaat bij buurtpreventie. Dit team bestaat uit oplettende buurtbewoners, die zich mede verantwoordelijk voelen voor de leefbaarheid en veiligheid in hun buurt.

De officiële presentatie aan de wijk is om 13.00 uur in aanwezigheid van burgemeester Peter den Oudsten en chef basisteam Zuid Ron Schaftenaar. Het team is aanwezig van 12.00 uur tot 16.00 uur in winkelcentrum Vinkhuizen.

Medewerkers van gemeente en politie geven vanuit de preventietruck ‘Stop Woninginbraken’ informatie over buurtpreventie. Ook geven zij tips hoe inbraak in woningen te voorkomen zijn. Alle inwoners van Groningen zijn van harte welkom.

Buurtpreventieteam

De vrijwilligers van het buurtpreventieteam lopen of fietsen regelmatig een rondje door hun buurt. Ze dragen een opvallend hesje zodat ze herkenbaar zijn. Tijdens hun rondje kijken ze hoe de buurt schoner en veiliger kan worden. Ook gaan ze in gesprek met andere buurtbewoners.

Signaleren en melden

De vrijwilligers van een buurtpreventieteam mogen hetzelfde als iedere andere buurtbewoner: signaleren en melden van overlast, zwerfvuil, vernielingen en incidenten. Het is zeker geen extra ‘bewakingsdienst’ in de wijk. Ook is het niet de bedoeling controle uit te oefenen of inbreuk te maken op het privéleven van anderen.

Zelfstandig

Het initiatief komt uit de buurt. Het buurtpreventieteam werkt zelfstandig. Buurtbewoners benaderen elkaar en zorgen voor het werven van deelnemers.

Binnen het team regelt een coördinator allerlei praktische zaken zoals roosters, communicatie en het doorgeven van meldingen. Ook stemt de coördinator af met gemeente en politie.

Ondersteuning gemeente en politie

De gemeente biedt een scholingsavond en handleiding, zorgt voor hesjes, helpt bij de communicatie en werving en geeft een kleine financiële bijdrage. De politie adviseert over looproutes en looptijden, verstrekt informatie op hoofdlijnen en zorgt voor terugkoppeling over meldingen.

Gemeente en politie ondersteunen het initiatief in Vinkhuizen en zijn ook bereid dat in andere buurten te doen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden