Groningen krijgt nieuw plein: ‘de Nieuwe Markt’

Foto: Gemeente Groningen

Groningen is straks een plein rijker: ‘de Nieuwe Markt’. Een plein dat afhankelijk van het seizoen een andere invulling krijgt.

Een ijsbaan in de winter, een mobiele fontein in de zomer, kunstmanifestaties, een boekenmarkt, verplaatsbare speeltoestellen zijn ideeën die elk seizoen een andere invulling bieden.

Het college organiseert een Stadsgesprek waarin aanvullende of andere ideeën welkom zijn van Stadjers.

Het nieuwe plein komt tussen de Schoolstraat en de achterkant van de nieuwe oostwand te liggen. De Nieuwe Markt heeft de omvang van het Waagplein.

Het aantal vaste elementen op de Nieuwe Markt worden beperkt, zodat er verschillende seizoensgebonden activiteiten en elementen op het plein kunnen plaatsvinden.

Aan de noordzijde van het plein, bij ’t Feithuis komen bomen en struiken. Deze plek biedt de beste kansen voor beplanting omdat hieronder geen kelder zit. Gevelbeplanting wordt gezien als een kans bij de Muziekschool.

Ook zijn er plannen voor een ‘watertafel’ bij de entree van de fietsenkelder of een waterstroom langs de looplijn richting de ingang van het Groninger Forum.

Het hoogteverschil tussen Grote Markt en Schoolstraat wordt geaccentueerd met traptreden. Om op te zitten en om op te spelen.

“We hebben al met veel mensen gesproken over de inrichting van dit nieuwe plein,” zegt wethouder Paul de Rook.

“Met eigenaren van panden in de buurt, met Vindicat, met het Groninger Forum. Ik ben ervan overtuigd dat de Nieuwe Markt straks een stevige bijdrage levert aan de aantrekkelijkheid van de Groningse binnenstad, waar we als college op dit moment op tal van fronten volop mee bezig zijn. Maar we zijn ook benieuwd hoe Stadjers over de Nieuwe Markt denken.

Het ontwerp ligt vanaf donderdag 24 maart vier weken ter inzage. De impressies voor de Nieuwe markt zijn gedurende deze periode te zien in het Informatiecentrum op de Grote Markt. Het Stadsgesprek wordt ook in deze periode georganiseerd.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden