Oproep burgemeester Koen Schuiling: ‘Vier oud en nieuw thuis’

Foto: Gemeente Groningen

Burgemeester Koen Schuiling roept inwoners van Groningen op om oud en nieuw zoveel mogelijk thuis te vieren.

De gemeente Groningen bereidt zich samen met de hulpdiensten voor om de jaarwisseling veilig te laten verlopen.

Evenementen en activiteiten waarbij mensen samenkomen, zoals het Aftelmoment op de Vismarkt, de vuurwerkshow in Ten Boer en georganiseerde feesten zijn vanwege de coronamaatregelen niet toegestaan. Burgemeester Koen Schuiling: “Dit jaar kunnen we oud en nieuw helaas weer niet vieren zoals we gewend zijn. Vier oud en nieuw in de huiselijke kring. Maak het thuis gezellig, wens uw buren gelukkig nieuwjaar over de haag en beperk het vuurwerk tot bijvoorbeeld sterretjes.”

Gezamenlijke voorbereidingen

In de aanloop naar oud en nieuw werkt de gemeente samen met onder meer politie, brandweer, het openbaar ministerie, Bureau HALT en WIJ Groningen. Zij brengen samen de risico’s in de verschillende wijken en dorpen in kaart. Ook richt de samenwerking zich op preventie, voorlichting en de handhaving op straat.

Om mensen die over de schreef gaan aan te pakken, kan er gebruik worden gemaakt van bestuurlijke en strafrechtelijke sancties.

WIJ Groningen

In de periode voor en tijdens de jaarwisseling zijn medewerkers van WIJ Groningen veel aanwezig in de buurten. Ze maken rondes door de wijk. Ook hebben zij overleg met onder meer buurtbewoners, verenigingen, speeltuinen, buurthuizen en andere lokale organisaties.

Vuurwerkverbod

In het hele land geldt een vuurwerkverbod tijdens oud en nieuw 2021-2022. Sterretjes, knalerwten en trektouwtjes zijn wel toegestaan.

Carbidschieten is verboden binnen de bebouwde kom. Het mag alleen onder strenge voorwaarden buiten de bebouwde kom tussen 31 december 10.00 uur en 1 januari 2.00 uur. Georganiseerde carbidevenementen zijn vanwege het besmettingsgevaar niet toegestaan.

Kijk voor meer informatie op gemeente.groningen.nl/oud-en-nieuw-vieren-en-corona

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen