Gemeente Groningen heeft in één jaar tijd bijna 100.000 zonnepanelen erbij

(Archief De Redactie)
Foto: Gemeente Groningen

Het aantal zonnepanelen op daken is in één jaar tijd met bijna 100.000 zonnepanelen toegenomen. Op daken van woningen is de groei 36 procent en in zonneparken is de stijging 8 procent, meldt de gemeente.

Daarmee is de ambitie voor dit jaar om 394.000 zonnepanelen op daken of in parken te hebben is ruimschoots gehaald. Van alle zonnestroom in de gemeente Groningen komt 78 procent nu uit zonnepanelen op daken en 22 procent uit zonneparken.

“Honderdduizend panelen erbij in een jaar tijd is een fantastisch resultaat”, aldus Philip Broeksma, wethouder Energietransitie. “Er is nog veel ruimte op de daken van huizen, bedrijven en kantoren. Samen met de eigenaren van deze panden willen we ieder geschikt dak gebruiken voor zonne-energie.”

Sterke groei op daken

Het aantal zonnepanelen op daken is gestegen van 231.000 stuks naar ruim 315.000 stuks. Hiervan zijn afgelopen jaar de meeste, 42.492 panelen, op daken van woningen gelegd. Meer dan 30 procent van de daken van alle woningeigenaren heeft nu zonnepanelen. Bij corporatie-woningen is dit nu 15 procent en op de daken van particuliere huurwoningen 14 procent.

De meeste daken met zonnepanelen is met bijna 70 procent te vinden in Meeroevers, gevolgd door Reitdiep met 44 procent en de Hunze met 43 procent.

Met een groei van 18.413 panelen liggen er nu 60 procent méér zonnepanelen dan in 2020 op daken van bedrijven en kantoren. Veel bedrijven maakten het afgelopen jaar gebruik van de subsidieregeling voor grootverbruikersaansluiting. Ook zijn veel bedrijven via Groningen Werkt Slim geholpen met het realiseren van zonnedaken.

Zonneparken

Door de komst van zonneparken Glimmen, de Mikkelhorst en Roodehaan fase 2 is het aantal panelen in parken gestegen van 133.920 naar 144.867 stuks.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen