Muziekcentrum ‘De Nieuwe Poort’ visitekaartje voor Groningen

Impressie van muziekcentrum.
Foto: Team 4 Architecten

Het nieuwe muziekcentrum met als werknaam De Nieuwe Poort  moet achter het station komen, aan een nieuw centraal plein. Het nieuwe muziekcentrum kan dienen als opvolger van De Oosterpoort en past uitstekend in het stationsgebied, meldt de gemeente.

Dat is de uitkomst van het onderzoek naar mogelijkheden om het muziekcentrum in het stationsgebied zuid in te passen. Het stationsgebied heet inmiddels Spoorkwartier. De verwachting is volgens de gemeente dat het muziekcentrum en het Spoorkwartier elkaar juist kunnen versterken.

Het is de bedoeling dat het muziekcentrum op dit plein gaat programmeren én het publieke gebied in het gebouw doorloopt, mogelijk zelfs tot op het dak. Het stationsgebied wordt momenteel opnieuw ingericht. ‘Het Spoorkwartier’ moet als aantrekkelijke en levendige stadsentree bezoekers meteen enthousiast maken voor Groningen. ”Een nieuw muziekcentrum als visitekaartje voor wat er in Groningen allemaal is te beleven sluit daar helemaal bij aan”, aldus wethouder Cultuur Berndt Benjamins.

Net als het Spoorkwartier wil het muziekcentrum laten zien waar Groningen voor staat. Bijvoorbeeld als het gaat om cultuur, ICT, duurzaamheid en onderwijs. Zo moet De Nieuwe Poort digitaal voorop lopen en is het tevens een leer- en innovatiecentrum voor onder meer Alfa-college, Noorderpoort, NHL Stenden en Hanzehogeschool.

Het is een van de manieren waarop De Nieuwe Poort op alle momenten van de dag bijdraagt aan een levendig Spoorkwartier.

Aan zowel De Nieuwe Poort als het Spoorkwartier worden hoge eisen gesteld. ‘Gebouw en gebied moeten in alle opzichten samengaan’, zegt wethouder Van der Schaaf van Ruimtelijke Ontwikkeling, ‘zowel inhoudelijk als fysiek.’ Daarbij geldt het muziekcentrum als aanjager voor de verdere ontwikkeling van het Spoorkwartier.

De Nieuwe Poort opent uiterlijk 2030. Naast een breed en hoogwaardig podiumaanbod is er een maatschappelijk programma en aandacht voor amateurkunst en educatie. Ook is er ruimte voor congressen en (dag)horeca. De verwachting is dat het muziekcentrum ruim tweeënhalf keer zoveel bezoekers als De Oosterpoort trekt.

De raad besluit naar verwachting eind 2022 over de komst van het muziekcentrum.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen