Erfgoed-jaarboek heeft nieuwe naam en bredere opzet: ‘Hervonden Stad en Land’

Foto: via Gemeente Groningen

De nieuwste editie van ‘Hervonden Stad en Land’, het jaarboek voor erfgoed in de gemeente Groningen, werd donderdag uitgereikt door wethouder Roeland van der Schaaf aan twee oud-redactieleden. Joris van Haaften en Hans van Gangelen ontvingen het jaarboek in het Pelstergasthuis, oudste hofje van Groningen.

Het jaarboek heeft een nieuw uiterlijk en een nieuwe naam gekregen. De aanleiding daarvoor is de samenvoeging van de gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer, maar ook de verslaglegging over archeologie, bouwhistorie en restauraties nam in het afgelopen jaar toe. De redactie heeft dit moment aangegrepen om het jaarboek flink te vernieuwen, inclusief een nieuwe vormgeving, een bredere opzet en een meer dekkende titel: Hervonden Stand en Land.

‘Hervonden Stad en Land’

In deze editie staan naast de bekende rubriek In depot – uit depot en de jaarverslagen over archeologie, bouwhistorie en restauratie verschillende artikelen. Bijvoorbeeld over de eeuwenoude zandwegen die Haren rijk is, getiteld Zandwegen op de Harener Hondsrug. In het artikel Oorlog en kunst: Trench art staat een kunstzinnig bewerkte granaathuls uit de Eerste Wereldoorlog centraal. Deze vondst werd gedaan tijdens graafwerkzaamheden voor de zuidelijke ringweg. In Op zoek naar de bron wordt dieper ingegaan op een fraaie, middeleeuwse gouden kruishanger, die werd aangetroffen aan het Hoge der A. Tot slot wordt in Een uitgelezen plek voor lezende kinderen de kleurrijke geschiedenis van een bijzonder tegeltableau van Anno Smith besproken.

De nieuwe 2021-editie ‘Hervonden Stad en Land’ is te koop in de boekhandel.

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen