Nieuwe toekomstvisie voor recreatiegebied Kardinge; ontwikkeling tot Vitaliteitscampus Kardinge

Impressie toekomst Kardinge.
Impressie toekomst Kardinge.
Foto: Gemeente Groningen

Sportcentrum en recreatiegebied Kardinge wordt de komende jaren ontwikkeld tot een vitaliteitscampus. Dat staat in de nieuwe toekomstvisie – het bidbook Vitaliteitscampus Kardinge – van de gemeente Groningen.

Aan de samenstelling van het bidbook hebben het Alfa-college en de Topsport Talent School meegewerkt. Het bidbook schetst de gewenste toekomst van sportcentrum en recreatiegebied Kardinge. “Sport en recreatie blijven de basis, waarbij we Kardinge willen omvormen tot een omgeving waar plaats is voor onderwijs, zorg en gezondheid, wonen, werken en natuur”, aldus de gemeente.

Ook de ondernemers van vereniging Bedrijven Noord-Oost (VBNO), Natuurmonumenten, Campus Groningen en de Adviescommissie voor de Sport zijn bij het project betrokken. Het is de bedoeling dat de komende periode steeds meer organisaties aansluiten om de plannen rondom de vitaliteitscampagne verder uit te werken. De vitaliteitscampus kan via dit samenwerkingsverband uitgroeien tot een volwaardig onderdeel van de campusstructuur in Groningen.

”De vitaliteitscampus is de ideale plek in Groningen om te gaan sporten en bewegen. Een plek die nog meer uitnodigt om elkaar te ontmoeten. Het is ook de locatie voor jongeren uit de hele regio om zich te ontwikkelen tot de vitaliteitsprofessionals van de toekomst”, aldus wethouder Sport Inge Jongman. “Het college wil graag dat op deze campus kennis en innovatie rondom gezondheid en vitaliteit centraal staan. Een gezonde leefstijl voor en door iedereen is het centrale thema voor alle bedrijven en activiteiten die gaan plaatsvinden op de nieuwe vitaliteitscampus van Groningen.”

Aanleiding

Kardinge is met jaarlijks ruim 1 miljoen bezoekers een publiekstrekker, maar het is volgens de gemeente wel tijd om een aantal voorzieningen, zoals zwembaden en schaatsbanen in het gebied te vernieuwen. Gebouwen en installaties binnen het sportcentrum en recreatiegebied zijn na bijna 30 jaar verouderd, niet duurzaam en voldoen niet meer aan de eisen van de gebruikers. Daarbij zijn er wensen om niet alleen het sportcentrum maar ook het recreatiegebied aantrekkelijker te maken voor bezoekers.

Er zijn diverse ruimtelijke wensen vanuit organisaties binnen het gebied. Het Alfa-college heeft bijvoorbeeld de ambitie om de opleidingen Zorg, Welzijn & Dienstverlening te verplaatsen naar Kardinge. De Topsport Talentschool Groningen wil graag haar activiteiten uitbreiden naar het gebied. Binnen de gebiedsontwikkeling is er ook ruimte om Kardinge beter te ontsluiten met de omliggende wijken Beijum en Lewenborg en de binnenstad.

Groningen wil bovendien dat de vitaliteitscampus een bijdrage levert aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Hierbij valt te denken aan het aanpakken van bewegingsarmoede, het leveren van een bijdrage aan de veranderende arbeidsmarkt en het meewerken aan een energiezuinige toekomst.

Ook komt de P+R-locatie er anders uit te zien, is er ruimte voor groen en worden woningen en appartementen gebouwd.

Met het opgestelde bidbook is de verkenningsfase afgerond. De komende periode wordt verder gewerkt door alle partijen en daarbij worden ondernemers, omwonenden, sporters en recreanten ook betrokken we ook in dit proces

Het doel is om de gebiedsvisie en het plan van aanpak voor de doorontwikkeling van het gebied eind 2022 voor te leggen aan de gemeenteraad.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen