‘Bewegingsonderwijs in het water’ succesvol

Foto: Gemeente Groningen

Samen met een aantal scholen biedt de gemeente in de drie gemeentelijke zwembaden ‘Bewegingsonderwijs in het water’ sinds het schooljaar 2015/2016.

Het project is succesvol, meldt de gemeente.

Basisschoolkinderen uit de bovenbouw komen op de fiets naar het zwembad en krijgen les in diverse zwemslagen als borstcrawl en schoolslag, reddingszwemmen, snorkelen en waterpolo. Elke groep krijgt zes zwemlessen, één uur per week.

Het schoolzwemmen werd in 2010 afgeschaft vanwege bezuinigingen. Vooral de kosten voor busvervoer van de kinderen uit de groepen 4 en 5 waren erg hoog. Daarnaast bleek meer dan 80% van de kinderen al een zwemdiploma te hebben. Doordat er les wordt gegeven aan kinderen uit de bovenbouw kunnen kinderen op de fiets naar de zwembaden komen.

In 2013 heeft de gemeente een regeling bedacht voor kinderen van wie de ouders niet het geld hebben om zwemlessen te volgen. Veel mensen maken daar gebruik van en meer kinderen halen een diploma.

Zwemmen verleren

Uit onderzoek van studenten van het Hanze Instituut voor Sportstudies (HIS) naar de zwemvaardigheid van Groningse kinderen in de groepen 6, 7 en 8 bleek, dat kinderen in deze groepen minder zwemvaardig worden.

Als er in vrije tijd gezwommen wordt, dan wordt er gespeeld en niet actief gewerkt aan de zwemvaardigheid. “Zwemmen kun je verleren”, aldus de onderzoekers.

Daarom biedt de gemeente nu, vanuit Bslim, kinderen binnen het basisonderwijs aan om de zwemvaardigheid te versterken. Dit is van groot belang voor de veiligheid van de kinderen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden