Grote Markt krijgt veel bomen, water-, zit- en speelelementen

Impressie Grote Markt.
Impressie Grote Markt.
Foto: Gemeente Groningen

Het concept-inrichtingsplan voor de Grote Markt is vastgesteld door het college van B&W. Opvallend onderdeel is de plaatsing van een groep bomen aan de oostzijde van het open plein en de water-, zit- en speelelementen.

Het is een nieuwe verblijfsplek op het open, nu nog bijna volledig versteende plein. Voor de plaatsing van een groep van in totaal zo’n 25 bomen op het open plein aan de oostzijde is nadrukkelijk gekozen met het oog op de klimaatverandering en de daarmee gepaard gaande stijgende zomerse temperaturen. De bomengroep is een belangrijke eigentijdse toevoeging die het plein vriendelijker en aantrekkelijker maakt. De water-, zit- en speelelementen zijn geplaatst in een herkenbare zone langs de randen van de Grote Markt. De ruimte in het midden blijft verder leeg, waardoor het plein zijn eigen open karakter behoudt.

De Martinitoren en het Stadhuis blijven voor iedereen goed zichtbaar en er is volop ruimte voor de kermis en evenementen. Fietsers gaan via twee noord-zuid routes over het centrale plein van Groningen.

De wensen voor de aanpak van de Grote Markt zijn verwerkt in het Programma van Eisen dat begin dit jaar door de gemeenteraad is vastgesteld. In de toekomst verdwijnen de bussen van de Grote Markt. Dat levert veel extra ruimte op en maakt het plein veiliger en aantrekkelijker om te verblijven, meldt de gemeente.

Respect voor historie met eigentijdse aanpassingen

Het concept-inrichtingsplan geeft met respect en oog voor de historie een invulling aan de Grote Markt die bij deze tijd past. Het plein zelf blijft daarbij in principe voor het grootste deel leeg. Er blijft volop ruimte om het plein en de omliggende bebouwing te beleven, maar ook om er evenementen en samenkomsten te houden. In een speciale zone langs de randen rond het middenplein komen zowel de commerciële terrassen als de vele extra openbare zitgelegenheden.

Die verschillende sfeerplekken rondom worden als het ware in een lijn opgebouwd samen met speelelementen, bomen, wellicht nog ander groen en verlichting. Dat voorkomt verrommeling van het plein. In de zomer is er in die zone aan de noordzijde volop water ter verkoeling en verpozing. Op dezelfde plek kan er in de winter mogelijk zelfs ook geschaatst worden. Standplaatshouders krijgen een plek langs de noordwestzijde. Taxístand¬plaatsen verdwijnen van de Grote Markt en zullen in de directe omgeving hun plek krijgen.

Groen

De wanden en hoeken van het plein blijven ook in de toekomst goed zichtbaar. De looproutes naar zowel het Forum als de Martinitoren blijven op deze manier eveneens goed functioneren. De bomengroep verhoogt als nieuwe ontmoetingsplek tegelijkertijd de aantrekkingskracht van de oostzijde van de Grote Markt. De komende weken wordt bepaald welke boomsoorten daar het beste passen. De windroos die nu in de bestrating zit, komt terug in het midden van de boomgroep maar dan in de vorm van een zitelement.

Onder de bomen – met hoog opgesnoeide stammen ten behoeve van goed doorzicht – ontstaat een fijne verblijfsplek voor iedereen, met plekken in de schaduw en in het gefilterde zonlicht. Door de bomen bij elkaar te plaatsen, blijft er bovendien genoeg ruimte op het plein voor de kermis en andere evenementen met podia en zo’n 8.000 mensen aan publiek. Bij de entrees van het plein aan noordwest- en zuidzijde komen ook een aantal nieuwe bomen.

Toegankelijk voor iedereen

De bestrating van het plein in het ontwerp wordt uitgevoerd in een warm beige-grijze baksteen in combinatie met natuursteen, vergelijkbaar met de tinten van de Martinitoren. En zoveel mogelijk zonder drempels en optimaal begaanbaar, zodat de Grote Markt veilig en goed toegankelijk is voor iedereen. Waar extra geleiding nodig is, zal dat worden aangebracht. De oude stenen worden deels op het plein en deels elders in de stad hergebruikt.

Twee fietsroutes maken de inrichting van het plein compleet. Er zijn twee routes in de noord-zuid-richting: tussen Oude Ebbingestraat en Gelkingestraat voor het Stadhuis langs en een route langs de oostwand. De doorgaande oost-west route gaat straks via de Guldenstraat, Rodeweeshuisstraat en Kwinkenplein richting Sint Jansstraat.

Later dit najaar definitief ontwerp

Het college gaat de komende weken in gesprek met onder andere inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden om daarna in detail de puntjes op de i te zetten. De informatie-uitwisseling met het publiek zal, rekening houdend met de geldende coronamaatregelen, vooral online plaatsvinden via de website jouwgrotemarkt.groningen.nl en social media. Op de Grote Markt zelf komen van 13 tot en met 27 september grote panelen te staan, waar bezoekers meer informatie over de plannen kunnen vinden.

Na vaststelling van het definitieve ontwerp door de gemeenteraad kan de herinrichting in het voorjaar van 2022 starten.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen