Politieke Woensdag: ‘Inspraaksessie over plannen windmolens’

Foto: De Redactie

Op de Politieke Woensdag van de gemeenteraad is vandaag een inspraaksessie voor inwoners over de ‘Windverkenning’. Het plan voor windturbines op Westpark gaat volgens de gemeente niet door. B&W willen de plannen voor Roodehaan/Stainkoel’n wel doorzetten.

Ecologische knelpunten

De conclusie van deze ‘Windverkenning’ is dat plaatsing van windturbines op Roodehaan en Westpoort haalbaar zijn. Op Westpoort is dat vanwege ecologische knelpunten lastiger. Dat komt vooral door de nabijheid van natuurgebied de Onlanden en het daarmee verbonden intensief vliegverkeer van vogels en vleermuizen. Daarom willen B&W de plannen voor Westpoort nu stopzetten, maar de plannen voor windmolens op Roodehaan wel doorzetten.

In een sessie van 20.00 tot 21.00 uur wordt het raadsvoorstel van B&W aan de raad over de windplannen eerst toegelicht. Deze sessie is voor inwoners online live te volgen via de website van de gemeenteraad gemeenteraad.groningen.nl.

Inspraaksessie

Daarna is er een inspraaksessie waar inwoners en organisaties digitaal de raadsleden kunnen vertellen hoe zij tegen de windplannen aankijken. Deze sessie is van 21.00 tot 22.30 uur en ook live via gemeenteraad.groningen.nl te volgen.

Bij de ‘Windverkenning’ zijn energiecoöperatie Grunneger Power en de Natuur- en Milieufederatie Groningen betrokken geweest. Onderdeel van de verkenning was verder een participatieproces met omwonenden, bedrijven en andere betrokkenen.

CO2-neutraal

Het college van B&W bekijkt nu wat de windturbines op Roodehaan betekent voor de ambitie om als gemeente Groningen in 2035 CO2-neutraal te zijn. “Om wel onze ambities waar te maken is het nodig om te onderzoeken of er een beter plan kan worden ontwikkeld voor de resterende windopgave”, aldus B&W. Binnen een half jaar komen B&W hier op terug.

De gemeenteraad neemt een week later in de raadsvergadering van 28 april een besluit over de windmolenplannen van B&W.

Ook staan staan er nog een aantal meningsvormende raadssessies op de agenda. De onderwerpen van deze sessies zijn:

  • de Voortgangsrapportage over de Aanpak Ring Zuid;
  • Vernieuwen en Versterken (naar aanleiding van de dorpsgesprekken rond de aardbevingsproblematiek en mondelinge en schriftelijke vragen van de raad over dit onderwerp);
  • ‘Short stay’ in combinatie met de evaluatie van de verhuurdervergunning;
  • het Meerjarenprogramma Sport en Bewegen;
  • de Visie MartiniPlaza.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen