Gemeente Groningen presenteert voedselagenda om te kiezen voor gezond en vers eten

Foto: Shutterbug75 via Pixabay

De gemeente Groningen wil het makkelijker maken voor inwoners met een ongezonde leefstijl om te kiezen voor gezond, lokaal en vers eten. Daarvoor heeft de gemeente de nieuwe Voedselagenda 2021-2023 ontwikkeld.

Door gezond eten te stimuleren worden volgens de gemeente de gezondheidsverschillen tussen inwoners en wijken verkleind.

Glimina Chakor, wethouder Duurzaamheid & Circulaire Economie: ‘Voedsel is de brandstof van ons bestaan, maar eten is meer dan alleen voedsel. Eten is onderdeel van onze cultuur, het verbindt mensen en voedsel is van invloed op onze gezondheid en ons welzijn.’

Sinds de vaststelling van de voedselvisie Groningen Groeit Gezond in 2012 ondersteunt de gemeente de overgang naar een duurzamer voedselsysteem. Onder meer door het ondersteunen van initiatieven gericht op gezond eten, zoals ‘Boeren voor de Voedselbank’ en de ‘Snackbar van de Toekomst’.

Met de Voedselagenda wil de gemeente een vervolgstap zetten. De gemeente introduceert zogeheten Living Labs. Dat zijn verschillende projecten om inwoners te motiveren om gezonder te leven. Dat kan bijvoorbeeld door samen met mensen te koken, boodschappen te doen, of door het geven van kooklessen op school. De Living Labs beginnen in de noordelijke en oostelijke stadswijken waar relatief veel armoede en eenzaamheid voorkomt.

Meer eetbaar groen in de openbare ruimte

De gemeente zet in op meer eetbaar groen in de openbare ruimte, vooral op plekken waar de omgeving versteend is. In het Stadspark wordt een educatieve moestuin en/of een voedselbos aangelegd. En bij het vergroenen van schoolpleinen wordt eetbaar groen geplant om kinderen spelenderwijs kennis te laten maken met gezond voedsel.

Meer plantaardig eten

Met voorlichtingscampagnes voor scholieren en inwoners wil de gemeente aandacht vragen voor plantaardiger eetpatronen. Het (gedeeltelijk) vervangen van dierlijke eiwitten door plantaardige eiwitten kan positieve effecten hebben op de gezondheid. Om het goede voorbeeld te geven wordt in de kantines van de gemeente de verhouding tussen dierlijke en plantaardige producten omgedraaid, zodat een overwegend plantaardige lunch straks ‘de standaard’ wordt.

Over twee jaar wordt de voedselagenda opnieuw tegen het licht gehouden en waar nodig aangepast, op weg naar een meer gezonde en duurzame samenleving in 2030.

De Voedselagenda 2021-2023 staat hier.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden