Nieuwe voorwaarden voor gebruik deelscooters

Foto: De Redactie

Deelscooters kunnen volgens de gemeente bijdragen aan duurzame (deel)mobiliteit in Groningen. Echter zorgen de deelscooters ook voor overlast.

Vanaf 1 januari, als de nieuwe APV Groningen van kracht wordt, kan de gemeente voorwaarden stellen aan de aanbieders van de deelscooters.

De gemeente wil het aantal vergunningen beperken tot maximaal twee aanbieders en het aantal deelscooters tot 200 per aanbieder. Momenteel rijden sinds het voorjaar 460 deelscooters van Go Sharing en Felyx rond.

Daarnaast komt er een minimumleeftijd van 18 jaar en is het gebruik van deelscooters tijdens de nachtelijke uren niet toegestaan.

Verder komt er de verplichting dat de aanbieders ervoor zorgen dat er altijd een deelscooter aanwezig is op stations en P+R terreinen. Daarnaast komt er een onderzoek of het mogelijk is om deelscooters zoveel mogelijk te parkeren in daarvoor aangewezen parkeervakken in aangewezen gebieden en wijken.

In de tussenperiode tot aan de formele vergunningverlening stelt de gemeente als voorwaarde een maximum aantal van 150 deelscooters per aanbieder en het gebruik in de nacht is per direct niet meer toegestaan.

De gemiddelde leeftijd van de gebruikers is 25,5 jaar. Gemiddeld legt een deelscooter een afstand van 3 kilometer af en worden vijf tot acht ritten per dag gemaakt. De meeste ritten beginnen of eindigen in of rond de binnenstad.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen