Eerste Slimotheek van start in Groningen

Slimotheek aan de Vondellaan.
Foto: Gemeente Groningen

In de gemeente Groningen opent op 2 november in de Vondelflat de eerste Slimotheek van Nederland. Ouderen en mantelzorgers kunnen hier slimme technologie uitproberen zoals een robotstofzuiger, een kalenderklok, een slimme deurbel, een eenvoudige tablet met beeldbellen of een makkelijke afstandsbediening.

De technologie is bedoeld om mensen te helpen. Door de ‘Slimotheek’ kunnen mensen zelf ervaren wat de voordelen van deze middelen zijn.

Bij de Slimotheek krijgen mensen behalve het uitproberen ook hulp en uitleg bij het maken van de juiste keuze uit al die producten. Ook biedt de Slimotheek hulp bij installatie en vragen tijdens de eerste periode van gebruik. Na de gratis uitleenperiode kunnen mensen de producten aanschaffen of terugbrengen.

De gedachtegang bij dit initiatief is, dat de acceptatie van technologie bij ouderen wordt versneld wanneer ze het zelf uit kunnen proberen, met goede begeleiding. Met een simpele tablet kan men bijvoorbeeld eenvoudig beeldbellen. Dit is prettig voor de sociale contacten en helpt bij het gevoel van eenzaamheid. Daarnaast ondersteunen de technologische oplossingen mensen bij het langer zelfstandig blijven wonen.

De Slimotheek is een initiatief van GeneratieThuis in samenwerking met de gemeenten Haarlemmermeer en Groningen, de Bibliotheek Haarlemmermeer, Thuiszorg Comfort. In Groningen is dit initiatief onderdeel van de Wijkdealsamenwerking in wijkvernieuwingswijk De Wijert.

De Slimotheek opent op 2 november in de Vondelflat aan de Vondellaan in Groningen en is geopend van maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 uur en 16.00 uur.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden