Nieuwe wijk Stadshavens verrijst langs Eemskanaal

Impressie Stadhavens langs Eemskanaal
Foto: Gemeente Groningen

Langs het Eemskanaal verrijst de komende jaren een nieuw stadsdeel aan het water: Stadshavens. Het wordt een wijk met koopwoningen, (sociale) huurwoningen en bedrijfsruimten die duurzaam en aardgasvrij worden gebouwd. Ook is er veel aandacht voor groen en de openbare ruimte.

Voor de gezamenlijke ontwikkeling van 2400 woningen in dit gebied hebben de gemeente Groningen, de ontwikkelaars VanWonen, VolkerWessels Vastgoed, BPD en de corporaties Lefier en Nijestee deze zomer een akkoord gesloten. De partijen investeren gezamenlijk in de publieke ruimtes: wegen, fiets- en wandelpaden, kades en extra pleinen als ontmoetingsruimte.

Stadshaven

De 2400 woningen komen in het gebied tussen het Eemskanaal, Balkgat, Damsterdiep en de jachthaven, in het oosten van de stad Groningen. Het wordt een levendige, hoogstedelijke wijk aan het water. Historische gebouwen zoals de EMG-silo, de zakkenloods en de Cova-schoorsteen gaan samen met moderne, hoogstedelijke architectuur.

Met de ontwikkeling van Stadshavens krijgt de groei van de stad de ruimte. “Groningen is één van de snelst groeiende steden van Nederland. Deze groei zet zich naar verwachting door. We hebben een tekort aan woonruimte. Er is vooral vraag naar kwalitatief goede woningen, die duurzaam en betaalbaar zijn en niet te ver van het centrum liggen. De komende vijf tot tien jaar moeten er in de stad zo’n 20.000 nieuwe woningen bij komen. Daarom zetten we fors in op woningbouw, onder meer aan De Suikerzijde en in de Eemskanaalzone”, licht wethouder Roeland van der Schaaf toe.

De plannen voor Stadshavens komen voort uit de omgevingsvisie Next City en de ontwikkelstrategie Eemskanaalzone, Stad aan het water, uit 2018. De meeste grond is in bezit van de ontwikkelende partijen VolkerWessels Vastgoed, VanWonen, BPD, Nijestee, Lefier en de gemeente Groningen. In het Akkoord op Hoofdlijnen zijn afspraken vastgelegd over uitgangspunten voor ontwerp, de samenwerking en de financiering. De totale investering voor alle partijen bedraagt volgens de huidige berekening 110 miljoen euro.

Akkoord op Hoofdlijnen

Het Akkoord op Hoofdlijnen wordt het komende halfjaar verder uitgewerkt in een samenwerkingsovereenkomst. Ook gaat de gemeente in gesprek met omwonenden, bedrijven en betrokkenen. Daarnaast starten de voorbereidingen voor de planologische procedures. Naast het Akkoord op Hoofdlijnen voert de gemeente gesprekken over de ontwikkeling van de locatie van Certe Huisartsenlaboratorium aan het Damsterdiep.

Op termijn volgen er ook bouwplannen voor de locaties van politie en brandweer aan de Sontweg, die ook onder het plangebied Stadshavens vallen. In totaal gaat het om 3300 woningen in dit gebied.

Kijk voor meer informatie op stadshavens.groningen.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden