Fagottist Bram van Sambeek mixt Vivaldi met Metallica

Bram van Sambeek
Foto: Rein Langeveld

Fagottist Bram van Sambeek brengt donderdag 26 november een bijzonder concertprogramma ‘Vivaldi Rocks’ in De Oosterpoort in Groningen.

Vivaldi Rocks
Vivaldi Rocks is een mix tussen Vivaldi en Metallica. Sinds zijn tienerjaren is Bram van Sambeek groot liefhebber van bands als Metallica en Pink Floyd. Tegenwoordig reist hij als fagottist de wereld over en speelt hij vooral klassieke muziek. In zijn concertprogramma Vivaldi Rocks smelten zijn twee werelden naadloos samen.

Bram van Sambeek
“Opvallend genoeg luisterde ik als tiener net zo graag naar Vivaldi als rock”, aldus Bram van Sambeek. “Ik maakte mixtapes waarbij een fagotconcert naadloos overging in een stuk van Metallica”. Door die tapes is het idee voor Vivaldi Rocks ontstaan.

De hedendaagse rockmuziek heeft volgens van Sambeek veel gemeen met Vivaldi. “Het verschil is vooral de instrumentatie. Zodra je drums en elektrische gitaren hoort, weet je dat je naar rockmuziek luistert. Zonder die typische rockinstrumenten is het soms lastig om de klassieke stukken van rock te onderscheiden. De melodieën in beide stijlen zijn zeer lyrisch. En ook Vivaldi heeft veel groove”.

Arrangeur Marijn van Prooijen maakte vernuftige bruggetjes die de verwarring alleen maar groter maken: “Is dit Vivaldi of luister ik naar Metallica?”

Namen
Van Sambeek heeft een aantal grote namen om zich heen verzameld. “Sven Figee bijvoorbeeld speelde een aantal jaar hammondorgel in de band van Anouk. Hij is een rasechte rocker en vertelde me dat Vivaldi Rocks één van de mooiste en meest interessante projecten is die hij ooit heeft gedaan.” Andere solisten die meespelen zijn contrabassist Rick Stotijn, violist Hugo Ticciati en slagwerker Marijn Korff de Gidts. Zij worden begeleid door het Zweedse strijkorkest O/Modernt.

Over Bram van Sambeek
Bram van Sambeek speelt op de grootste kamermuziekfestivals van Europa en de Verenigde Staten. Tot 2011 speelde hij bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, waarna hij een solocarrière begon.

Dit seizoen soleert hij bij het Lahti Symphony Orchestra, het Gothenborg Symphony Orchestra en Philharmonie Zuidnederland. Bram is vaandeldrager van Red de fagot, een internationale campagne van het Holland Festival. In 2009 won hij de Nederlandse Muziekprijs.

Eerder klonk Vivaldi Rocks in Stockholm en Berlijn en volgend jaar in het Londense Kings Place.

Aanvang: 20.15 uur
Voor meer informatie: de-oosterpoort.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden