Lezing over architect en kerkenbouwer Egbert Reitsma

Egbert Reitsma- Meester in baksteek
Foto: Bijzondere Locaties Groningen

Woensdag 25 november is er in de Remonstrantse kerk in Groningen een lezing over de Groningse architect Egbert Reitsma.

Wat hebben het ABN AMRO-kantoor op de Grote Markt in Groningen, de Stadsparkkerk en de Gereformeerde kerk in Weesp met elkaar gemeen? Deze gebouwen zijn ontworpen door architect Egbert Reitsma (1892-1976).

Reitsma is een bekende naam in architectuurkringen in Groningen, maar dat zijn oeuvre tot ver buiten Groningen reikt, is minder bekend. Al jong verwierf Reitsma een reputatie als kerkenbouwer. In de provincie bouwde hij onder meer kerken in Appingedam en Bedum.

Lezing
In deze lezing komt dat aspect uitgebreid aan bod, ook omdat het een goede gelegenheid biedt om de ontwerpstijl van Reitsma preciezer te definiƫren ten opzichte van de Amsterdamse School. Reitsma kwam aan het eind van de jaren dertig tot een meer gematigde variant van expressieve architectuur, om via een traditionalistische tussenfase in de eerste naoorlogse jaren ten slotte in de jaren vijftig een uitgesproken moderne architect te worden.

Van timmerman naar architect
Reitsma groeide op in een gereformeerd gezin als zoon van een timmerman. Hij trad in de voetsporen van zijn vader en begon zijn loopbaan als timmerman-aannemer. Later volgde hij een opleiding aan de Academie Minerva in Groningen.

Na zijn opleiding vertrok hij naar Rotterdam voor een baan als architect op het bureau van architect Willem Kromhout. Hier kwam hij in aanraking met de nieuwe bouwstijlen, zoals art nouveau en de Amsterdamse School.

In 1920 keerde hij terug naar Ulrum, waarna hij zich aansloot bij de Groninger kunstenaarskring De Ploeg. In datzelfde jaar ontwierp hij een huis aan de Noorderstationsstraat in Groningen.

Kees van der Ploeg
Spreker tijdens deze lezing is Kees van der Ploeg. Hij is als architectuur- en kunsthistoricus verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zijn aandachtsgebieden zijn de middeleeuwen en de architectuur van de negentiende en twintigste eeuw.

In 2014 verscheen zijn boek Egbert Reitsma. Meester in baksteen.

Het is de zesde lezing in een serie lezingen georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht.

De lezing is van 19.30 uur tot 21.30 uur.
Aanmelding: [email protected]

Remonstrantse kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden