Landelijke Sterrenkijkdagen in Blaauw Sterrenwacht

Foto: © Annemarijn Zwerver

De Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen is vrijdag 28 en zaterdag 29 februari geopend voor de 44ste Landelijke Sterrenkijkdagen. Jong en oud kunnen komen sterrenkijken en meedoen aan allerlei sterrenkundige activiteiten.

De Blaauw Sterrenwacht richt zich vrijdag en zaterdag op onze sterrenbuurt, de sterren in de directe omgeving van onze eigen Zon. Met onze eigen ogen zien we ‘s nachts dat we omringd worden door duizenden sterren, en met de hulp van telescopen ontdekken we steeds meer exoplaneten bij die andere sterren. We begrijpen ook steeds beter hoe al deze sterren en planeten zijn ontstaan, kunnen ons een voorstelling maken van hoe het daar is, en hoe hun toekomst er mogelijk uit ziet. In de sterrenwacht zijn er allerlei activiteiten om onze sterrenbuurt te ontdekken.

Van alles te doen

Bij mooi weer kun je sterrenkijken door telescopen. Doordat het vroeg donker is kan er de hele avond gekeken worden. Planeet Venus schittert als avondster en sterrenbeeld Orion staat hoog aan de hemel met rode superreus Betelgeuze en stervormingsgebied de Orionnevel.

Als het weer niet meewerkt is de sterrenwacht te bezichtigen voor een rondleiding. Er zijn shows te bezoeken in het Kapteyn mobiele planetarium, experimenteren en knutselen in het ruimtelab en de Science LinX expositie en meebouwen aan een 3D sterrenkaart van de zonsomgeving waar iedereen een sterretje aan bij kan dragen.

Speciaal voor kinderen is er de Sterrenquiz over het leven van een ster. Sterrenkundigen van het Kapteyn Instituut geven lezingen over de vorming en evolutie van sterren. Vele nieuwe ontwikkelingen van het afgelopen jaar worden besproken in het Astronomy News, met sterrenkundig nieuws uit Groningen en wereldwijd.

Lezingen

Op vrijdagavond vertelt prof. dr. Eline Tolstoy over haar onderzoeksveld dat ze ‘galactische paleontologie’ noemt. Wij bestaan uit allerlei scheikundige elementen die er niet vanaf het begin van het heelal waren. Deze zijn voor een groot deel in sterren ontstaan. Professor Tolstoy legt uit hoe dit verlopen is, vanaf de geboorte van ons heelal in de oerknal tot op de dag van vandaag. Op zaterdagavond spreekt prof. dr. Rien van de Weijgaert over het geweldadige einde van de meest zware sterren. Een van de helderste sterren aan de sterrenhemel, de superreus Betelgeuze, heeft in de afgelopen maanden de helft van haar helderheid verloren. Zal de massieve ster binnenkort ontploffen in een supernova, en wat zouden wij hiervan merken?

Deelname

De Blaauw Sterrenwacht bevindt zich in de Bernoulliborg (Nijenborgh 9) op de Zernike Campus in Groningen. De sterrenwacht is geopend op 28 en 29 februari van 18:00 tot 23:00. Deelname is gratis. Aanmelding wordt aanbevolen en kan via www.rug.nl/sterrenwacht.

Organisatie

Dit evenement wordt georganiseerd door het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen en SRON Netherlands Institute for Space Research, in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS), de Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde (JWG) en Science LinX.

Landelijke Sterrenkijkdagen

De Landelijke Sterrenkijkdagen zijn een jaarlijks terugkerend evenement, georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde.

Op 28 en 29 februari en 1 maart kun je in het hele land tientallen locaties bezoeken om de sterrenhemel te bewonderen en meer te leren over ons heelal tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen.

Meer informatie over alle activiteiten tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen staat op www.sterrenkijkdagen.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen