Lezing over Sprezzatura – Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910)

Filippo Palizz, Meisje op een rots in Sorrento detail, 1871.
Foto: ©Collezione

Museumdocent Kees Dinkla MA geeft op woensdag 9 oktober een lezing over Sprezzatura – Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910)in de Remonstrantse kerk in Groningen.

Kees Dinkla laat bezoekers van deze lezing kennismaken met de Italiaanse 19de-eeuwse schilderkunst, die tot 3 november te zien is in de tentoonstelling Sprezzatura. Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910) in het Drents Museum te Assen.

Bij Italiaanse kunst denk je vooral aan de Romeinse tijd, de renaissance en de barok. Veel minder bekend is de kunst in Italië in de 19de eeuw.

‘Sprezzatura ‘ zwier en speels gemak

Het Italiaanse woord ‘sprezzatura’ is een oud Italiaans woord. Iets doen met ‘sprezzatura’ betekent iets met zoveel zwier en speels gemak doen, dat de overtuigingskracht er vanaf spat.

In de lezing over de tentoonstelling Sprezzatura passeren verschillende groepen en stijlen die de basis hebben gelegd voor de Italiaanse kunst van de twintigste eeuw de revue. Daarnaast wordt ingezoomd op de geschiedenis, de muziek en de literatuur uit deze periode.

Kees Dinkla

Kees Dinkla studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is gespecialiseerd in middeleeuwen en (geschiedenis-)educatie. Momenteel is hij onder meer museumdocent in het Drents Museum te Assen.

Kunst In Zicht Groningen
Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht Groningenin samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen.

De lezing is van 19.30 uur tot 21.30 uur.

Entree: € 15,00. Aanmelden voor deze lezing: [email protected] of telefonisch: 050-318 8651.

Locatie

Remonstrantse kerk, Coehoornsingel 14 in Groningen

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden