Voetsporen: lezing over Fie Werkman

Foto: Bijzondere Locaties Groningen

De stichting Kunst In Zicht organiseert donderdag 15 oktober een lezing over Fie Werkman, de dochter van Hendrik Nicolaas Werkman in de Remonstrantse kerk in Groningen.

De kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman had een bijzondere band met zijn jongste dochter Fie, maar paradijselijk was hun verhouding beslist niet. Doeke Sijens geeft deze avond een lezing over het boeiende leven van Fie Werkman (1915-2002) en de relatie met haar vader.

Kinderwerkplaats
Fie Werkman volgde de voetsporen van haar vader en gebruikte de vrije expressie die hij in zijn werk toepaste voor haar Kinderwerkplaats, die zij in 1953 oprichtte. Hier heeft zij generaties kinderen geleerd hun expressiviteit te uiten. Ook maakte ze zelf prachtige stofassemblages, die door de kunstkritiek zeer werden gewaardeerd.

Erg goed was de verhouding tussen vader en dochter niet. Veel bleef tussen hen onbesproken, maar met behulp van de brieven die Werkman aan zijn vrienden schreef en de herinneringen die Fie zelf heeft opgeschreven, kan het beeld van de zwijgzame vader en zijn getalenteerde dochter goed worden ingekleurd.

Doeke Sijens  
Deze lezing wordt gegeven door Doeke Sijens. Hij  is schrijver en algemeen manager van de Openbare Bibliotheek Groningen. Sijens schreef een verhalenbundel, een essaybundel en een biografie in het Fries. Bij Uitgeverij Kleine Uil bracht hij de gay-soaps Tavenier en Harde actie (met Coen Peppelenbos) uit. Daarna verscheen de verhalenbundel Friese jongens en de roman Blauw. Hij is redacteur van het jaarboek over de kunstenaarskring De Ploeg.

Serie lezingen
Dit is de tweede lezing in een serie van acht lezingen die Kunst in Zicht organiseert in de Remonstrantse kerk. Woensdag 4 november is de volgende lezing: Spiegeloog. Het zelfportret in de Nederlandse kunst. En op dinsdag 17 november geeft Saskia Goddijn een lezing over Hollandse zelfportretten.

De lezing is van 19.30 uur tot 21.30 uur.
Opgave: [email protected]

Locatie:
Remonstrantse kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden