Lezingenserie: “Van heinde en verre” bij VRIJDAG

Foto: Persfoto VRIJDAG Lezingen beeldende kunst - 8 okt Joost Conijn

De lezingenserie ‘Van heinde en verre’, waarin Nederlandse kunstenaars vertellen over hun werk in relatie tot hun verblijf in andere landen start donderdag 8 oktober bij VRIJDAG.

Ze spreken over hun motieven, goede en minder goede ervaringen en over de invloed die een omgeving op het artistieke werk kan hebben.

Joost Conijn, onder meer bekend van zijn eigengebouwde vliegtuigen en auto’s opent de serie.

Joost Conijn
Joost Conijn is beeldend kunstenaar en avonturier. In 1999 bouwde hij een vliegtuig uit onderdelen van een fiets, een kruiwagen en een motor. Daarmee steeg hij op, vanaf het dak van het kunstenaarsinitiatief ‘De Fabriek’ in Eindhoven.

In 2001 toerde hij met een houten auto, die op gas uit een houtgasgenerator reed, door Oost-Europa. Hij ontwierp een achteruittrapfiets en bouwde in de woestijn in Marokko een hek dat automatisch opent voor naderende auto’s.

Zijn tweede vliegtuig crashte en staat nu in de tuin van Museum Boijmans van Beuningen. Met zijn derde vliegtuig vloog hij in etappes in vier maanden tijd van Nederland naar Kenia.

In zijn werk zoekt Conijn de grens op tussen kunst en technologie, mens en machine. Met zijn zelfgebouwde machines maakt hij reizen, waarvan hij een verslag op film vastlegt.
Joost Conijn (1971) studeerde aan de Rietveld Academie en het Sandberg instituut en woont in Amsterdam. www.joostconijn.org

“Van heinde en verre”
Er is altijd al veel gereisd door kunstenaars, zoals Jan van Eijck (1390-1441) woonde en werkte in Brugge, maar verbleef ook in Portugal en Spanje. Piet Mondriaan (1872-1949) reisde via Amsterdam en Parijs naar New York.

Een viertal succesvolle Nederlandse kunstenaars zijn uitgenodigd voor de lezingenserie. Naast Joost Conijn op 8 oktober geven op 5 november Charlotte Schleiffert, 10 december Maurice Bogaert en 21 Januari Gil & Moti een lezing.

Reserveren
De lezing van Joost Conijn begint om 20.00 uur aan de Walstraat 34, Groningen.
Entree: € 7,50 (studenten € 5,-).
Reserveren (aanbevolen): [email protected] of 050-3051400.

Meer informatie: www.bijvrijdag.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen