Keti Koti in het Noordelijk Scheepvaartmuseum

Keti Koti.
Keti Koti.
Foto: © Roberto Refos

De Nederlandse slavernij werd op 1 juli 1863 afgeschaft. Het Noordelijk Scheepvaartmuseum zal deze dag herdenken en samen met Keti Koti Groningen een mooi programma neerzetten in aanloop hiervan op 30 juni.

Het programma start met gedichten van de stadsdichter Renée Luth om 14.00 uur. Er is spoken word van Fien Kremer en de documentaire reeks ‘Levend verleden’ van Ida Does zal worden getoond. Deze drie documentaires belichten op een bijzondere wijze het slavernijverleden van Nederland en de koloniale periode aan de hand van verschillende familieverhalen. Om 16.45 uur start de stadswandeling onder leiding van historicus Lieuwe Jongsma waarbij de sporen van de slavernij in Groningen duidelijk naar voren worden gebracht.

Het programma is gratis en vrijblijvend bij te wonen voor bezoekers van het museum. Kosten bestaan enkel uit de toegangsprijs voor het museum van 8 euro.

Keti Koti

De naam stamt uit het Sranantongo en betekent ‘Ketenen Gebroken’. Het burgerinitiatief Keti Koti Groningen richt zich op structurele activiteiten omtrent de afschaffing van de slavernij in 1863. Het doel hierbij is om respect te betonen aan de slachtoffers van de slavernij, een platform te bieden voor informatie en kennisdeling over het gehele Nederlandse slavernijverleden en bij te dragen aan inclusiviteit, aan eerlijke beeldvorming vanuit breder perspectief, aan gelijkwaardigheid en aan samenwerking.

Tentoonstelling ‘Waar kom je weg? Zes eeuwen migratie naar Groningen’

Vrijwel iedere Nederlander heeft een buitenlandse voorouder. Wat bewoog en beweegt mensen om hun thuisland te verlaten en zich in Groningen te vestigen? In de tentoonstelling maken bezoekers een reis door het migratieverleden van Groningen.

Door het succes van de tentoonstelling en het gevarieerde randprogramma wordt de expositie verlengd tot en met 29 september.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen