Vleermuisexcursie in Groningen

Foto: CC BY-SA 2.0/Wikipedia Commons/ Gilles San Martin

Op zaterdag 29 augustus organiseert de Vleermuiswerkgroep Groningen in samenwerking met de Natuur en Milieufederatie de jaarlijkse vleermuisexcursie ter gelegenheid van de Nacht van de Vleermuis.

De excursie gaat naar de vijver tussen de Papiermolenlaan en de Vondellaan. Deze vijver, omzoomd door enorme bomen, is een toplocatie voor vleermuizen in de stad. Er foerageren vijf verschillende soorten vleermuizen. De vijver is een essentieel foerageergebied voor nabij gevestigde kolonies.

Watervleermuis
Een van die bijzondere soorten is de watervleermuis. Als ze niet te spotten zijn bij de vijver, dan wordt een korte wandeling gemaakt door het Sterrebos naar de vijver aan de Kempensberg om te zien of deze bijzondere soort daar wel te vinden is.

Schemerdiertjes
Deelnemers komen meer te weten over het leven van deze schemerdiertjes. Waar wonen ze? Waar leven ze van? En hoe zijn ze te helpen?

Met een batdetector kunnen de vleermuizen aan de hand van het unieke ultrasone geluid dat ze maken herkend worden en kan hun soort worden bepaald.

Zuidelijke Ringweg
De vijver tussen Papiermolenlaan en Vondellaan wordt met een reden aangedaan dit jaar. Deze vijver zou bij de heraanleg en verbreding van de zuidelijke ringweg moeten verdwijnen.

In de planvorming is de compensatie voor het verlies van dit foerageergebied van deze beschermde dieren helaas niet meegenomen. Het verdwijnen van de vijver is onderdeel van het beroep dat door de Actiegroep Zuidelijke Ringweg is aangespannen.

Opgave
Aanmelden kan door voor 27 augustus een e-mail te sturen naar [email protected] of te bellen met 050-3130800.

Kosten voor deelname: € 2,50 per deelnemer.
De excursie begint om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 22.15 uur en start bij de trappen van het Openluchtzwembad De Papiermolen.

Het dragen van een lange broek wordt aanbevolen in verband met de ruige begroeiing met brandnetels.

Kijk voor meer informatie op www.nachtvandevleermuis.nl. Vleermuizen houden niet van regen. Als er veel regen verwacht wordt, wordt de excursie afgelast en eventueel verplaatst naar de reservedatum: zondag 30 augustus.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden