Stadjersnight ‘Kerstvloed 1717’ met voorproefje Disasterlicious

Foto: © Antrude Oudman

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum organiseert donderdag 8 maart voor de vijfde keer een Stadjersnight. Deze avond staat in het teken van de tentoonstelling ‘Kerstvloed 1717’ en is gratis toegankelijk voor alle Stadjers.

Het programma

De avond begint met een ontvangst met een een gratis kerstvloedbiertje van stadsbrouwerij Martinus. Historicus Albert Buursma neemt bezoekers mee naar die grote ramp van toen en Ate Wijnstra van het Waterschap Noorderzijlvest springt in zijn flitslezing naar het heden, want het water blijft een dreiging.

Tenslotte geeft de theatergroep YoungGangsters een voorproefje van de grote locatievoorstelling ‘Disasterlicious’. Deze voorstelling is in het voorjaar en de zomer onder andere te zien op Oerol en FestiValderAa. In deze rampenattractie beleeft het publiek het eeuwige gevecht van Nederland tegen het water. Twee acteurs van het gezelschap geven een voorproefje van de voorstelling in het museum.

Na afloop krijgen de eerste honderd bezoekers een goed gevulde ‘schiere kadopuut’.

Kerstvloed 1717

Driehonderd jaar geleden braken langs het hele kustgebied van Friesland tot Scandinavië de dijken. Ook de bevolking van Stad en Ommelanden hield op deze noodlottige kerstnacht geen droge voeten.

In een drieluik toont de tentoonstelling ‘Kerstvloed 1717’ wat er voor, tijdens en na de verwoestende Kerstvloed gebeurde. De muur met indrukwekkende ooggetuigenverslagen zijn een beeldend voorbeeld van de grote gevolgen van deze vloed – de laatste grote overstroming in Noord-Nederland. Emotie en persoonlijk drama staat centraal.

Museale voorwerpen als kaarten, prenten, archiefstukken en maquettes worden afgewisseld met ooggetuigenverslagen over vernietigende storm, opkomend water, donkerte en verdrinking. Ook de ernstige gevolgen voor land en bevolking, zoals verzilting, ziekten en hongersnood, komen aan bod.

Tijdens de Stadjersnight is er een museummedewerker aanwezig om alle vragen te beantwoorden.

De tijd is van 19.30 uur tot 21.30 uur in het Noordelijk Scheepvaartmuseum, Brugstraat 24 in Groningen.

De Stadjersnight wordt georganiseerd in samenwerking met Waterschap Noorderzijlvest.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen