Expositie ‘Abel Tasman-Welkom aan boord’ in Noordelijk Scheepvaartmuseum

Tekening van Isaack Gilsemans (1642): 'Ontmoeting met de Maori in Nieuw-Zeeland'.
Tekening van Isaack Gilsemans (1642): 'Ontmoeting met de Maori in Nieuw-Zeeland'.
Foto: Noordelijk Scheepvaart Museum

Vrijdag 24 november is de opening van de nieuwe tentoonstelling ‘Abel Tasman-Welkom aan boord!’ in het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Het is deze dag exact 375 jaar geleden dat Tasman het latere naar hem vernoemde Tasmanië ontdekte.

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. De Lutjegaster werd een groot man!

In de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ wordt teruggekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de zeventiende eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het onbekende Zuidland te openen voor handel.

Tasman ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart.

Abel Tasman-Welkom aan boord

In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

De tentoonstelling is vanaf 25 november 2017 tot en met 18 februari 2018 te zien in het Noordelijk Scheepvaartmuseum.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen