Zomerse orgelconcerten in de Der Aa-kerk in Groningen

Foto: Der Aa-kerk/ Bijzondere Locaties Groningen

In juni en juli organiseert huisorganist Peter Westerbrink vijf orgelconcerten op het beroemde Schnitgerorgel in de Der Aa-kerk in Groningen.

De concerten vinden plaats op maandagavonden, 29 juni, 6 juli, 13 juli, 20 juli en 27 juli.

 Der AA Kerk.  Schnitgerorgel, foto Omke Oudeman
Der AA Kerk. Schnitgerorgel, foto Omke Oudeman

29 juni: Kei Koito (Lausanne- Zwitserland)
Kei Koito uit het Zwitserse Lausanne opent de internationale zomerserie 2015 met een concert waarin orgelwerken van Johann Sebastian  Bach een prominente plaats innemen.  De internationaal gelauwerde concertorganiste komt naar Groningen  en combineert haar concert met opnamen voor haar nieuwste cd op het befaamde Schnitger-orgel van de Der Aa-kerk.

6 juli: Peter Westerbrink (Noordbroek)
Peter Westerbrink, sinds 1992 titulair-organist van de Der Aa-kerk, combineert Buxtehudes magistrale Te Deum  Laudamus met  het Laudate Dominum uit 1979, in minimal stijl, van Jan Welmers.  Daarnaast vrolijke dansjes uit het Susanne van Soldt manuscript 915990, muziek van Wilhelm Karges en een grote vijfdelige variatie reeks over Nun freut euch, lieben Christen Gmein uit de 17de eeuw.

13 juli: Martin Rost (Stralsund- Duitsland)
De organist van het beroemde gereconstrueerde Stellwagen-orgel (1659) in de St. Marienkirche in Stralsund aan de Ostsee komt naar Groningen met muziek uit de Noord-Duitse orgelschool.

20 juli: Arjen Leistra (Schiedam)
Arjen Leistra maakt voor het eerst zijn opwachting  in Groningen. De orgelvirtuoos uit Schiedam is organist van de Grote Kerk in die plaats. In de Der Aa-kerk speelt hij een prikkelend programma, waarin werken uit de Franse (Vierne, Guilmant) en Duitse (Reger) Romantiek gecombineerd wordt met vier  Bachwerken, waaronder de eerste Triosonate en de Fantasia und Fuge in g BWV 542.

27 juli: Leonore Lub (Noordbroek)
De  zomerserie wordt besloten met een concert door Leonore Lub. In 1990 behaalde ze haar Masterdiploma Orgel  met een concert op het toen net herplaatste orgel in de Der Aa-kerk.  Ze is de vaste bespeler van een ander beroemd Schnitgerorgel, het orgel in de kerk van Noordbroek. Een programma van contrasten: naast Weckmanns bekende Magnificat Secundi Toni en het Praeludium und Fuge in D BWV 532 van Bach klinken de impressionistische Suite van Alain en Mendelssohns uitbundige vijfde Orgelsonate.

Aanvang: 20.00 uur

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Entree: € 10 (kaartverkoop aan de deur van de kerk voorafgaand aan het concert)

Bron: Der Aa-kerk

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden