Verhalencafé over Gronings studentenleven in de jaren ‘70

Groninger Studentenbond protesteert in 1973.
Foto: © Elmer Spaargaren

In de Universiteitsbibliotheek in Groningen wordt zaterdag 28 oktober een verhalencafé gehouden over het Groningse studentenleven in de jaren ’70.

Het verhalencafé is een samenwerking tussen de RUG, de UB Groningen en De Verhalen van Groningen. De middag wordt geleid door Frank den Hollander, zanger en cabaretier en werkzaam bij de UB. Hollander, zelf student in de jaren ’70, vertelt natuurlijk ook over zijn eigen ervaringen.

Het verhalencafé wordt opgeluisterd met een expositie van foto’s uit die tijd van Elmer Spaargaren, de onofficiële ‘hoffotograaf’ van de RUG.

Gronings studentenleven in de jaren ‘70

De jaren ’70 waren vrolijk, optimistisch, hoopvol en links. Maar ook fel, inktzwart, pessimistisch en rechts. Ook in Groningen. Denk aan de studentendemonstraties (1973 en 1975) tegen de regeringsplannen voor vernieuwing van het universitaire onderwijs en verhoging van het collegegeld. Of aan ‘Sterren in het Bos’, het festival dat met groot succes werd gehouden in het Sterrebos.

Groningse kroegen en dancings mochten in die tijd alleen langer openblijven als er livemuziek gespeeld werd. De plaatselijke musici profiteerden dankbaar van deze regeling. Herman Brood legde hier de basis voor zijn succes, maar ook artiesten uit de provincie, zoals de New Adventures.

Jacques Wallage en Max van den Berg stonden aan de wieg van het eerste linkse programmacollege waaruit de invoering van het verkeerscirculatieplan voortvloeide.

Elmer Spaargaren

Sinds de jaren ’60 maakte fotograaf Elmer Spaargaren talloze foto’s van de stad Groningen en het leven in en om de universiteit. Tijdens de opening van het Academische Jaar op 4 september 2017 zijn grote fotoborden van het werk van Spaargaren onthuld op diverse RUG locaties, een eerbetoon van de RUG aan Spaargaren in samenwerking met De Verhalen van Groningen. Een deel van zijn werk is te bezichtigen tijdens het verhalencafé.

Verhalencafé

Het verhalencafé vindt plaats op zaterdag 28 oktober in de Universiteitsbibliotheek aan de Broerstraat in Groningen van 15.00 uur tot 17.00 uur.

Belangstellenden kunnen meepraten of alleen luisteren. De toegang is gratis.

Aanmelden kan tot 20 oktober via [email protected]

De verhalen worden verzameld op www.deverhalenvangroningen.nl.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden