Aardappelfeest: Leukste oogstfeest van Nederland

Foto: © Hans Jellema

Het Aardappelfeest, het klassieke oogstfeest met een cultureel tintje vindt zaterdag 7 oktober plaats. Hornhuizen in Noord-Groningen wordt omgetoverd tot Aardappelwalhalla.

Aardappels liggen weer in de schuur

Mede-organisator Erik Wong verbaast zich elk jaar weer dat de feestcultuur rondom het oogsten niet heerst in het noorden. Het is wel degelijk bijzonder dat de topkwaliteit aardappels hier vandaan komen. Daarom organiseren we het aardappelfeest. Maar natuurlijk ook om het te hebben over de mogelijkheden die de pieper biedt.

Denk bij het Aardappelfeest aan een talkshow over aardappels, de mogelijkheden met 3D-technologie, muziek & poëzie over aardappels, aardappelveredelaars en aardappelboeren. Erik Wong: “Het is een feestje dat de aardappels elk jaar weer uit de grond komen.”

Onderdeel van onze identiteit

Het Aardappelfeest in Hornhuizen groeide in vijf jaar tijd uit van een kleine aardappelproeverij tot een mini-festival met de aardappel in de hoofdrol. Iedereen weet hoe een aardappel er uit ziet. En, wie eet er nou geen friet, chips of stamppot boerenkool?

Precies daarom vindt de organisatie de aardappel een fenomeen dat onderdeel is geworden van onze identiteit en cultuur. Niet voor niets is het schilderij ‘De Aardappeleters’ van Van Gogh zo populair. Dit biedt een aanleiding om het over ons eten te hebben. Weten we waar ons voedsel vandaan komt? Welke invloed heeft akkerbouw op het cultuurlandschap?

Dit jaar hebben we het onder andere over de architectuur van aardappelschuren op 7 oktober.

Hyperlokaal en tegelijk heel breed

Het Aardappelfeest is superklein, maar toch werd vorig jaar het NOS-journaal van 8 uur bereikt. Dit komt onder andere door de gekke mix tussen lokale boeren uit de omgeving en het landelijke tintje. Dit jaar weet het Aardappelfeest, dat niet kan kiezen tussen klein maar fijn of groots en meesleepend, radiovrouw Petra Possel van Radio Kunststof en Mangiare! aan zich te verbinden.

Bezoekers komen uit de omliggende dorpen, maar bijvoorbeeld ook uit Amsterdam. Pensionado’s, Rietveldstudenten, lokale VMBO-studenten, wetenschappelijk onderzoekers, festivalgangers, voetbalclubs, kunstenaars, hipsters uit Groningen en uit de randstad en iedereen die zin heeft in een gek feestje wist het festival al te vinden.

Iedereen is welkom, want iedereen is een aardappel. Waar maak je dat nou nog mee?

Er gaat ook een gratis bus vanuit Groningen naar het festival. Entree: € 7,50.

Voor meer informatie: www.aardappelfeest.nl.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden