Culturele Zondag met Jolande Withuis

Jolande Withuis
Foto: © Keke Keukelaar

Sociologe Jolande Withuis vertelt zondagmiddag 21 mei over haar boek ‘Juliana – Vorstin in een mannenwereld’ tijdens de Culturele Zondag in de kerk van Leegkerk. Ze wordt geïnterviewd door Han Borg (historicus en literair interviewer).

De langverwachte biografie van Juliana van sociologe Jolande Withuis verscheen in de zomer van 2016 bij De Bezige Bij. Niet eerder werd een zo uitgebreide biografie van ‘onze’ koningin geschreven. Juliana was bij velen geliefd; niettemin was er over haar aangrijpende levensgeschiedenis, vol persoonlijke en politieke crises, tot nu toe weinig bekend.

Withuis baseerde ‘Juliana’ op brieven en op ander niet eerder gepubliceerd privémateriaal. Daarmee schreef ze niet alleen een intiem en indringend levensverhaal, maar ook een portret van een veelbewogen eeuw.

Vorstin in een mannenwereld

Na een afgeschermde jeugd in de benauwenis van het hof en na haar verblijf in Canada tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarbij ze zich veel actiever inzette voor de geallieerde zaak dan veelal wordt gedacht, begon Juliana in 1948 vol ambitie aan haar ‘zware maar mooie’ taak.

De prinses werd geconfronteerd met grote persoonlijke en politieke teleurstellingen en haar regeringsperiode werd getekend door een reeks van crises. Juliana’s liefde voor prins Bernhard werd haar achilleshiel. Hij bracht haar bijna ten val.

Juliana was grillig en gretig; gelovig en goedgelovig. Ze moest functioneren in een wereld van zich vaak superieur voelende mannen. En zoals ze zich tegen allerlei andere conventies verzette, verzette Juliana zich van jongs af aan tegen de achterstelling van vrouwen.

Jolande Withuis

Jolande Withuis (1949) was tot 2014 als onderzoekster verbonden aan het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD). Ze was jarenlang columniste voor Opzij en schrijft voor NRC Handelsblad, Trouw en de Volkskrant. In 2012 was Withuis een van de geïnterviewden in het programma Zomergasten.

Bij De Bezige Bij verschenen ‘Erkenning’ (2002), ‘Na het kamp’ (2005), ‘De vrouw als mens’ (2007) en in 2008 ‘Weest manlijk, zijt sterk’, een biografie over verzetsman Pim Boellaard.

Bijzondere Locaties Groningen en De Culturele Onderneming organiseren het hele jaar culturele zondagmiddagen.

De aanvang is om 15.30 uur

Kaarten à € 7,50 zijn online verkrijgbaar op www.blgroningen.nl/agenda, bij Boekhandel Godert Walter (Oude Ebbingestraat 53) en Boekhandel Van der Velde (Akerkhof 45-47).

Locatie

Kerk van Leegkerk
Leegeweg 38
9746 TC Groningen

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden