Vocaal Ensemble Cantatrix met Bach en de Noorderlingen in Der Aa-kerk

Foto: © Jacob de Vries

Vocaal Ensemble Cantatrix staat zaterdagavond 20 mei met ‘Bach en de Noorderlingen in de Der Aa-kerk in Groningen. Het koor presenteert met dit concert tijdens deze jubileumserie een van de mooiste programma’s die ze de afgelopen vijfentwintig jaar heeft uitgevoerd.

Het programma herbergt niet voor niets de term de ‘Noorderlingen’. Hiermee wordt aandacht besteed aan de ongeëvenaarde rijkdom, creativiteit, van koorzang, compositie, cultuur en klank van onze noordelijk buren. Deze avond wordt onder andere werk gespeeld van de Noorse componist Ola Gjeilo en de Letse componist Peteris Vasks.

Spanningsveld

Met dit programma wordt het ‘muzikale bewijs’ geleverd dat de muziek van alle tijd is. Er wordt een spanningsveld gecreëerd tussen oude en nieuwe muziek, verschillende stijlen, talen en culturen en ook verrassende overeenkomsten.

De motetten van Johann Sebastian Bach behoren tot de absolute hoogtepunten in de polyfone kunst. Ze zijn geschreven tussen 1723 en 1729 voor uiteenlopende gelegenheden en zijn verschillend van structuur en stijl.

Cantatrix verbindt in dit concert kwalitatief hoogstaande composities uit alle tijden, waarvan vele deel uitmaakten van eerdere programma’s. Waaronder ook Ubi Caritas III, dat de bekende componist Ola Gjeilo voor Cantatrix schreef. En Da Pacem, een werk van componist Rudmer de Vries, vroeger zanger bij Cantatrix.

Vocaal Ensemble Cantatrix

Vocaal Ensemble Cantatrix groeide in twintig jaar uit van een zingende vriendenclub tot een volwassen kamerkoor, dat elk jaar verschillende concertreeksen verzorgt op semiprofessioneel niveau. Het koor heeft nationaal en internationaal een uitstekende naam opgebouwd.

De aanvang is om 20.15 uur.

Met medewerking door Basso continuo: Vincent van Laar (orgel), Maria Vahervuo (cello), Hendrik-Jan Wolfert (cello). Strijkkwartet: Cypresses Quartet en vele anderen.

Kaarten à 15 euro zijn verkrijgbaar op www.cantatrix.nl of telefonisch: 06-51213471.

Locatie

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden