De Noorderlingen en NNTWEE spelen ‘Momentum’ in Groningen

Foto: De Noorderlingen

De Noorderlingen en NNTWEE staan donderdag 4 mei met de voorstelling ‘Momentum’ in de Martinikerk in Groningen.

De voorstelling ‘Momentum’ van De Noorderlingen en NNTWEE is gebaseerd op interviews van de jonge spelers met ouderen over de oorlog in Groningen. Een fragment van de stad en haar geschiedenis komt tot leven in de Martinikerk en brengt de Tweede Wereldoorlog even heel dichtbij.

Ik lig in de tuin, mijn hoofd in het gras. Terwijl de zon zich verstopt in het westen, laat de maan op zich wachten. Voor een moment is alles blauw, wacht alles af, ademloos.

Als de soldaten strak marcherend voorbijkomen, stel ik me voor dat er touwtjes aan hun armen en benen zitten. Als Pinoccio’s laat ik ze de straat uit lopen en kan ik weer dromen, wetend dat we even veilig zijn.

Een mier kriebelt over mijn hand. Hij bromt. Een gebrom dat steeds luider wordt. Wanneer de lucht begint te trillen kijk ik omhoog en zie vogels, boze vogels. Mijn moeder roept, ik ren naar binnen, we gaan de kelder in.

Wanneer werd het ineens zo donker op straat, wie deed het licht uit?

Theater na de Dam

‘Momentum’ is onderdeel van de achtste editie van de landelijke theatermanifestatie Theater Na de Dam. Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien.

Zo’n tachtig voorstellingen spelen gelijktijdig, die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog tijdens deze editie van Theater Na de Dam.

‘Momentum’ begint om 21.00 uur, aansluitend op de herdenkingsdienst op het Martinikerkhof

De toegang is gratis.

Voor meer informatie: www.denoorderlingen.nl, nnt.nl/nntwee en www.theaternadedam.nl.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden