De Bevrijding van Groningen 70 jaar

Foto: Liberation Groningen

Komend weekend 10, 11 en 12 april zijn activiteiten georganiseerd waar honderden mensen aan meedoen om 70 jaar Vrijheid te vieren!

Beleef opnieuw de dagen dat Groningen in 1945 bevrijd werd.

Er zijn voorstellingen van twee gevechten, op de Paterswoldseweg en op de Grote Markt, een kampement in het Stadspark, een festival met een talkshow, films en muziek, tentoonstellingen, een speelfilm en een taptoe.

Het evenement de Bevrijding van Groningen 70 jaar, vindt plaats in de stad Groningen. Dit is het toneel waarop het verhaal van de bevrijding op een bijzondere wijze wordt verteld.

Het programma:

  • Vrijdag 10 April

Voorstelling Paterswoldseweg
De Canadese troepen kwamen vanaf Eelde Groningen binnenrijden. De gevechtshandelingen begonnen op de Paterswoldseweg en worden daar nagespeeld (re-enactment) door 200 soldaten en burgers. Tijdens de voorstelling worden losse flodders gebruikt en pyrotechniek; dit kan door kleine kinderen als angstig worden ervaren.
Tijd: 19.00 uur tot 20.00 uur

Kampement Stadspark
Een kampement uit 1945 wordt nagebouwd in het Stadspark op de Zonneweide donderdag 9 april. Het kampement bestaat uit tenten, kampkeukens en andere originele materialen. Er wordt daar gebivakkeerd door soldaten in authentieke uniformen. Op zaterdag worden demonstraties gegeven en wordt er gekookt in de kampkeuken.

Vrijdag 10 april 11.00 uur tot 17.00 uur

  • Zaterdag 11 April

Kampement Stadspark
Tijd:11.00 tot 18.00 uur

About Freedom Groninger Forum
About Freedom is een festival over de bevrijding van toen en de vrijheid van nu. Het festival bestaat uit films verhalen en gesprekken over vrijheid en ‘de smaak van vrijheid’ die wordt bereid in de festivalkeuken van Ralph Geerts.Het boek Mijn bevrijding is er te koop evenals de bevrijdingstasjes met Groningse producten, en de route kaart van “Sporen van de bevrijding’ in etalages in de binnenstad.
Tijd: 13:00 – 16:00 uur

Film Groninger Forum
‘Ik ga naar Tahiti’, een film (1992), over de laatste dagen van drukker en graficus Hendrik N. Werkman, die vlak voor de bevrijding werd gefusilleerd.
Tijd: 16.30 tot 17.30 uur

Drill Dance Grote Markt
‘Against War’ Drill Dance: dans door mensen, jong en oud, van acht (dans)scholen uit het Noorden. Het is opgezet ten bate van WAR CHILD, een organisatie die opkomt voor kinderen in oorlogsgebieden.Er wordt gedanst op muziek van Michael Jackson.
De 220 mensen die dansen onder leiding van Wilma Visser komen van het Alfa college Sport en Bewegen, Rehoboth Voortgezet Onderwijs Hoogezand, Dansschool Des uit Ten Boer, Dave Jonkers Zuidlaren, Go for Fitt Bedum, Hip Hop groep All Stars Hoogezand, dansschool A&A Aduard en U.D.C. Groningen.
Tijd: 19.30 uur

  • Zondag 12 april

Bevrijdingstour Vismarkt
Om 13.00 komt de Liberty Tour vanuit Eelde aan bij de grens van Groningen aan de Paterswoldseweg. 150 historische legervoertuigen van de vereniging ‘Keep Them Rolling’ rijden naar de Vismarkt met muzikale begeleiding van de Koninklijke Militaire kapel Johan Willem Friso en de Clan MacBeth Pipe band. Om 13.15 uur wordt een defilé afgenomen.
Tijd: 13.30 – 14.30 uur

Voorstelling Grote Markt
Hier worden de gevechten nagespeeld die oorspronkelijk in deze buurt plaatsvonden.Na afloop is er één minuut stilte waarna de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso het startsein geeft voor een Taptoe.
Tijd: 14:30 – 15:30 uur

Muziek Grote Markt
Een taptoe met de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’, Drumfanfare Avanti en The Massed Pipes and Drums (samengesteld uit diverse pipe bands waaronder The Clan MacBeth Pipe Band uit Groningen en The City of Apeldoorn Pipesand Drums).
Tijd: 15.30 – 16.30 uur
Het complete programma: Bevrijding van Groningen 70 jaar!

Ook zijn er tentoonstellingen:
– Scheepvaartmuseum Groningen: Groningen 70 jaar bevrijd.
– Tentoonstelling Groninger Forum Bibliotheek: Strijdgewoel in glas.

In april 2015 is het 70 jaar geleden dat Groningen werd bevrijd van de Duitse bezetting. De Canadese troepen hebben vier dagen ( 13 t/m 16 april 1945) zware gevechten geleverd. De slag werd van straat tot straat gestreden.

Bron: Bevrijding van Groningen 70 jaar.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden