Landelijke Sterrenkijkdagen 2017 bij Blaauw Sterrenwacht

Foto: Publiek Domein

De Blaauw Sterrenwacht van het Kapteyn Instituut is vrijdag 3 en zaterdag 4 maart geopend voor jong en oud tijdens de 41e Landelijke Sterrenkijkdagen. Jong en oud kunnen door telescopen naar de sterren kijken en via diverse activiteiten meer te weten komen over onze Aarde en het heelal.

Programma

Het is onder andere mogelijk de kraters op de Maan te bekijken, de planeten Mars en Venus, nevels in de ruimte en honderden sterren in heldere jonge sterrengroepen. De sterrenwacht is ook te bezichtigen als het weer niet meewerkt en prachtige beelden van het heelal te bekijken die met de Gratama Telescoop gemaakt zijn.

Het programma biedt beide dagen allerlei activiteiten voor jong en oud. Er zijn Rondleidingen in de Blaauw Sterrenwacht, bestaand uit een introductie, de sterrenwacht en het waarneemterras met 3-4 telescopen. Er zijn shows in Kapteyn mobiel planetarium en een ‘Doe- en ontdektentoonstelling Science LinX’.

Professor dr. Inga Kamp van het Kapteyn Instituut van de RUG geeft een lezing over ‘Het ontstaan van de Aarde’.

Ook is er een workshop: ‘Sterren op je smartphone’.

Kinderactiviteiten

Voor kinderen van 6 tot 12 jaar is er een kinderlezing door Jeffrey Bout: ‘Op reis naar Mars’.
In de Kinderknutselhoek is het Spel ‘De Kosmische Spiraal’, waarbij je een reis door de geschiedenis van het heelal maakt.

Aanmelden

De publieksavonden vinden plaats in de Bernoulliborg op de Zernike Campus (Nijenborgh 9, Groningen). De sterrenwacht is vrijdag 3 en zaterdag 4 maart geopend zijn van 18:00 tot 23:00. Alle activiteiten zijn gratis.

Voor meer informatie en een kaartje reserveren voor de rondleidingen en planetariumshows via www.rug.nl/sterrenwacht.

Organisatie

Dit evenement wordt georganiseerd door het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen en SRON Netherlands Institute for Space Research, in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS), de Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde (JWG) en Science LinX.

Voor meer informatie over alle activiteiten tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen: www.sterrenkijkdagen.nl.
(Bron: rug.nl)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden