IDFA in Groningen: 4e editie trekt 1700 bezoekers

IDFA in Groningen 2016
Foto: © Bob de Vries

De vierde pocketeditie van het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) in Groningen heeft het afgelopen weekend ongeveer 1700 bezoekers getrokken.

Dit zijn ruim 300 meer dan vorig jaar, meldt het Groninger Forum.

Voor de vierde keer bood het Groninger Forum een dwarsdoorsnede van het aanbod van het Amsterdamse festival. In drie dagen tijd waren meer dan 30 voorstellingen te zien.

Het festival opende met de documentaire ‘The Rolling Stones Olé Olé Olé’, ingeleid door Leo Blokhuis. Andere populaire titels waren de bejubelde documentaire ‘De kinderen van juf Kiet’, ‘Raving Iran’, ‘Shadow World’ en ‘Life Animated’.

Favorieten

‘Life Animated’ was de enige titel van het Groningse documentaireweekend die ook te zien was in IDFA’s Audience Favorites, het zondagprogramma met de publiekslievelingen van het Amsterdamse festival. De drie andere films in dat programma waren ‘Singing With Angry Bird’, ‘The Eagle Huntress’ en ‘La Chana’.

Speciale gasten

Het filmfestival had ook dit jaar speciale gasten. Een aantal experts waren gestrikt om films in te leiden. Leo Blokhuis introduceerde de documentaire over The Rolling Stones.

Leo Blokhuis. © Bob de Vries
Leo Blokhuis. © Bob de Vries

De Utrechtse dichter Ingmar Heytze was te gast bij het Campert-portret Verloop van jaren en de Zuid-Afrikaanse politicus en schrijver Andrew Feinstein was aanwezig bij de voorstelling van Shadow World.

Zaterdagavond was er de IDFA-in-Groningen-talkshow, gehost door radio- & televisiemaker Jan Douwe Kroeske die in gesprek ging met regisseur Dennis Alink over zijn film over Herman Brood. Catherine van Campen, maakster van ‘Zaatari Djinn’ en het jonge talent Guido Hendrikx, de regisseur van het tijdens het IDFA bekroonde Stranger in Paradise, waren aanwezig voor een Q&A.

Net als vorig jaar was er ook de mogelijkheid gratis een drietal VR-kortfilms te bekijken in de Virtual Reality-cinema.

Grootste documentairefestival van Europa

Het IDFA is het grootste documentairefilmfestival van Europa en geldt al jaren als dé ontmoetingsplek voor makers en publiek. Daar zie je de mooiste, nieuwste en beste documentaires uit de hele wereld. Het Groninger Forum ging een duurzame samenwerking aan met het IDFA en presenteert in dat kader sinds 2013 een pocketeditie.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden