Nacht van de Nacht in Blaauw Sterrenwacht

Sterren kijken.
Foto: Blaauw Sterrenwacht

De Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen is zaterdag 29 oktober geopend voor de twaalfde Nacht van de Nacht. Met de Nacht van de Nacht wordt tevens aandacht gevraagd voor de schoonheid van de nacht en de gevolgen van lichthinder.

Weinig landen zijn zo fel verlicht als Nederland, wat voor mensen, planten én dieren hinderlijk is. Om lichtvervuiling aan de kaak te stellen, organiseren de Natuur- en Milieufederaties jaarlijks de Nacht van de Nacht.

Door het hele land worden honderden nachtelijke activiteiten georganiseerd en wordt iedereen opgeroepen het licht uit te doen en te genieten van de schoonheid van de nacht.

De Blaauw Sterrenwacht in Groningen sluit zich aan bij dit initiatief.

Sterren kijken

Bezoekers kunnen bij mooi weer sterrenkijken door verschillende telescopen in de Blaauw Sterrenwacht. Onder andere zullen dubbelsterren zoals Albireo en Epsilon Lyra, planetaire nevels en open en bolvormige sterrenclusters te zien zijn.

Ook als het weer niet meewerkt is de sterrenwacht te bezichtigen en worden prachtige beelden van het heelal getoond, die met de Gratama Telescoop van de Blaauw Sterrenwacht gemaakt zijn.

Binnenactiviteiten

Er zijn daarbij allerlei binnenactiviteiten voor jong en oud. In het Kapteyn mobiele planetarium begeleiden sterrenkundigen een reis langs de sterrenhemel en sterrenstelsels, geprojecteerd op een koepel om je heen.

Gastspreker Jeffrey Bout vertelt in de lezing “Het heelal heeft alle tijd” over de rol van tijd in de rijke geschiedenis en toekomst van ons 14 miljard jaar oude heelal. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen hun kennis over het heelal testen in de Sterrenquiz, met een sterrenhemelparaplu voor de gelukkige winnaar.

Ook kunnen de kinderen aan de slag in de knutselhoek waar ze hun eigen model van een sterrenstelsel kunnen maken.

Het universitaire wetenschapscentrum Science LinX laat bezoekers in hun doe- en ontdektentoonstelling zelf experimenteren met de wetenschap.

Deelname

De Blaauw Sterrenwacht bevindt zich in de Bernoulliborg (Nijenborgh 9) op de Zernike Campus in Groningen. De sterrenwacht is geopend vanaf 18:00 uur tot 23:00 uur. Deelname is gratis. Aanmelding wordt aanbevolen via www.rug.nl/sterrenwacht.

Organisatie

Dit evenement wordt georganiseerd door het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen en SRON Netherlands Institute for Space Research, in samenwerking met de Natuur- en Milieufederaties, de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS), de Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde (JWG) en Science LinX.

Meer informatie over alle activiteiten tijdens de Nacht van de Nacht staat op www.nachtvandenacht.nl.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden